Германия удължава някои ограничения до 28 март
Секция: СВЯТ
04 Март 2021 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия удължава някои ограничения до 28 март

/КРОСС/ Германия удължава до 28 март ограниченията, наложени заради пандемията от COVID-19, но ще облекчи някои от тях в районите с относително ниско разпространение на вируса, предаде Асошиейтед прес.

След близо 9 часа разговори германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те федерални провинции се договориха за мерки, които да балансират тревогите от въздействието на по-заразните варианти на вируса и увеличаващите се призиви за връщане към нормален живот.

Първите стъпки вече бяха направени: много от учениците в основните училища се върнаха към присъствени занятия миналата седмица. В понеделник фризьорските салони отвориха отново врати след затваряне от два месеца и половина.

Срокът на действащите ограничения изтичаше в неделя.

Вчера Меркел и премиерите на федералните провинции, които имат правомощия да налагат и да отменят ограничения, очертаха план в няколко фази, който ще позволи по-нататъшно разхлабване на мерките.

От следващата седмица ще отпаднат още ограничения и ще отворят магазините в райони, които регистрират под 50 нови случая на 100 000 души население в седемдневен период, допълва ДПА. На по-късни етапи ще бъдат отворени терасите на ресторантите, музеите и спортните центрове.

"Това трябва да бъдат стъпки към отваряне, но в същото време стъпки, които не трябва да ни връщат назад", каза Ангела Меркел и отбеляза, че в Европа има много примери на драматично протичаща трета вълна на пандемията.

Меркел обеща, че пролетта на 2021 г. няма да бъде като тази на 2020 г.