НАП погва търговците в платформите за безплатни обяви
Секция: ИКОНОМИКА
04 Март 2021 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАП погва търговците в платформите за безплатни обяви

До 30 април те трябва да декларират доходите от всички вещи, които предлагат

/КРОСС/ Предлагаш стоки през обяви в интернет, плащаш данък. От тази година данъчните подхващат и продавачите в сайтовете с обяви. До 30 април те трябва да декларират доходите от всички вещи, които предлагат през платформите в интернет.  Ще сложи ли това край на онлайн измамите? И как данъчните ще следят търговците в мрежата? Отговорите - от Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Всеки 4 от 10 лева в е-търговията остават невидими за данъчните, показват данните на НАП. Сред продаваните в интернет стоки, чиито обороти най-често се крият, са спортни стоки, дрехи, обувки, техника, лекарства, козметика и части за автомобили.

За да се „осветлят” търговците в мрежата от тази година ще трябва да се декларират и доходите от електронна търговия. Така данък в размер на 15% ще трябва да плащат и тези, които продават в платформите за безплатни обяви.

Старият ти телефон вече не ти харесва. Имаш два еднакви парфюма. Искаш да почистиш гардероба от дрехите, които вече не ти стават.  В момента близо 3 млн. потребители използват платформите за безплатни обяви, за да продават излишните си вещи. През последните години всичко ненужно за Петър също се превръща във възможност за нов доход. Чрез обява за продажба в интернет.

„Реших, че мога да докарвам допълнителни пари от продажба на авточасти, телефони и всякаква техника - главно втора ръка. С времето започнах от различни приятели да взимам техни стоки - продавам ги и по този начин припечелвам и аз”, разказва той.

През последните месеци обаче данъчните забелязват, че някои от продавачите в такива платформи публикуват не единични, а десетки обяви. А доходите от тях са за стотици хиляди левове. Без да се облагат.

„Има физически лица, които правят продажби от порядъка на половин или над един млн. лева годишно, които не са регистрирани като бизнеси. Очевидно е, че когато продадете 200 мобилни телефона през интернет в рамките на календарната година, много трудно може да се аргументира, че това представлява лично потребление и използване на лични вещи”, обясни - Росен Бъчваров от НАП.

Нетрадиционните обороти през обяви за лични вещи данъчните засичат чрез наложените платежи, които минават при доставките на колети. Инспекторите сравняват получените пари чрез куриери и данъчните декларации на фирми и граждани.

Така годишно хазната олеква с 300 млн. лв. от укрити данъци от електронна търговия, показват сметките на данъчните. И затягат контрола. Като ще облагат с данък от 15 % доходите на всички търговци в сайтовете за обяви и социалните мрежи.  Мярката ще сложи край на нелоялната конкуренция при интернет търговията, смятат от бранша.