Депутатите се сблъскаха заради „копърки – линейки”
Секция: ПОЛИТИКА
04 Март 2021 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите се сблъскаха заради „копърки – линейки”

/КРОСС/ С обвинения в лобизъм парламентът одобри в четвъртък промени в Закона за автомобилните превози, с които се регламентира превозът на болни и ранени хора, извършван от линейки, извън обхвата на спешната помощ. Поправките бяха внесени от съпредседателя на „Обединени патриоти" Валери Симеонов и група депутати.

В мотивите към законопроекта се посочва, че в момента у нас без никаква регулация се извършва медицински транспорт извън системата за спешна помощ. „Реално това е платена дейност за превоз на пътници и следва да подлежи на регулация. Същевременно българските граждани в критична за здравето си ситуация могат да станат жертви на предлаганата „услуга". Проверка установи, че в интернет съществуват над 100 сайта, предлагащи този вид услуги, всички работещи в сивия сектор", обяснява се в мотивите.

Новите текстове в закона гласят, че физическите и юридическите лица, които желаят да извършват частен медицински транспорт, трябва да разполагат с поне едно специално превозно средство; експлоатационен център; ръководители на транспортната и медицинската дейност; медицински екипи; внедрена система за управление на безопасността на движение по пътищата. Заетите с подобна дейност трябва да се регистрират в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация". За липса на регистрация или несъответствие със споменатите по-горе условия ще се налагат глоби от 3000 лв.

Срещу законопроекта първи скочиха депутатите от ДПС. Халил Летифов, който е и председател на парламентарната транспортна комисия, посочи, че не става ясно кои болни и ранени ще се превозват от центровете за спешна медицинска помощ и кои от частните линейки. „Правим едно движение, което не е аргументирано, за да угодим на някого, и ще направим още напрежение в системата", предупреди Летифов. И настоя работата по законопроекта да спре.

От БСП направо обвиниха патриотите в лобизъм. Соцдепутатът Георги Свиленски нарече частните линейки „копърки". „Не подкрепяйте този законопроект. Министерство на транспорта работи по решаването на въпроса и следващият министър ще представи наредба, която да реши всички тези проблеми", призова Свиленски останалите народни представители.

Критиките ядосаха вносителя Валери Симеонов. „Това Народно събрание беше белязано с прекалено много политика и доста ограничена делова дейност. Упреците, които чухме, са лишени от каквито и да било основания. Законопроектът е внесен, за да ограничи незаконно работещите превозни средства, които с имитация на наименованието или със заблуждаващи знаци по тях извършват превози и те не са ограничени. Естествено, че става въпрос за лобизъм - но в полза на хората, които имат нужда от спешна помощ", обяви той.

При гласуването Симеонов получи подкрепата на ГЕРБ и предложенията му бяха приети. Социалистите коментираха, че това е поредната крачка към приватизацията на националната система за спешна медицинска помощ.