Павел Поппандов: За мълчанието на интелигенцията има причина – страх от властта
Секция: КУЛТУРА
04 Март 2021 18:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Павел Поппандов: За мълчанието на интелигенцията има причина – страх от властта

/КРОСС/ Пословичен български страх - така известният и любим на поколения българи актьор Павел Поппандов коментира пред БГНЕС все по-често забелязващата се липса на гражданска позиция у представителите на българската интелигенция.

Като човек с аргументирано мнение, включително по политически въпроси, който не се притеснява да го изрази публично, той недоумява защо все повече представителите на науката и изкуството или не искат да заемат позиция, или я прикриват, а уж трябва да са един от двигателите за развитие на обществото.

"Така е било и преди 10 ноември, така е и сега. Това е пословичен български страх", смята Поппандов. На въпроса от какво се страхуват, той отговаря: „Как от какво? То е ясно от какво - страх от властта, каквато и да е тя. Това вече води до нагаждачеството и службогонството".

Актьорът не се притеснява да критикува управляващите, а последното му недоволство е породено от действията на здравните власти и масовата ваксинация в т.нар. „зелени коридори". „Аз съм един от най-яростните поддръжници на ваксинацията. В не едно и две интервюта съм поддържал този оперативен щаб и съм вярвал, че тези хора ще направят всичко възможно да бъдат спазени сроковете по групи, както беше определено. Правилно е първо да са лекарите, след това учителите, но след това ние - възрастните хора", подчерта Поппандов, според когото „зелените коридори" са били грешка.

„На два от тях отидох и само като видях каква опашка има, мигновено се върнах обратно. Като правиш „зелен коридор", ще го правиш за възрастните хора, както беше направено в магазините", смята той.

„Проф. Костадин Ангелов, който всеки ден благо и мазно обяснява неща, сега изведнъж се хвърля в политиката. Да е жив и здрав, да влезе и да стане член на парламента, но не можеш да търсиш извинения по никакъв начин, след като не е направена стройна организация на ваксинирането", каза още актьорът.

Въпреки всичко обаче той подкрепя ваксинацията, която според него е „въпрос на личен избор" и единствен изход от епидемията.