За първи път Киномания представя филми, заснети чрез виртуална реалност
Секция: КУЛТУРА
05 Април 2021 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път Киномания представя филми, заснети чрез виртуална реалност

/КРОСС/ За пръв път Киномания представя най-новите филмови технологии, давайки шанс на своите зрители да преживеят емоцията от прожекции на филми, заснети чрез виртуална реалност!

Публиката ще има възможност за множество преживявания, които ще я потопят изцяло в емоцията на филма. VR Мания се организира от Киномания, VR Лаб БГ и Сфера и е част от събитията на София VR Фест.

Между 9 и 18 април 2021 г. в зала 4 на НДКзрителите ще могат да се насладят на пет късометражни филма, обединени в 45-минутни слотове. Сесиите ще са на всеки 30 минути.

Добилият световна популярност „Сляпата Вайша" е сред заглавията в програмата. Филмът на Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов е с номинация за „Оскар" за късометражен анимационен филм. Вайша е необикновена - с лявото око тя вижда миналото, а с дясното - бъдещето, което не й позволява да вижда в настоящето. В тази метафорична приказка за мъдрост и красота режисьорът Теодор Ушев ни напомня колко е важно да живеем в сегашно време.

„В обувките на Ганка" е едно от двете български предложения в селекцията. Режисьор на продукцията е Христиан Игнаев.

Филмът разказва историята на едно от ромските семейства от село Войводиново, прокудени от домовете си в нощта на 7 януари 2019 г. Десет месеца по-късно, когато е заснето видеото, семейството на Ганка все още е без дом, въпреки че Европейският съд по правата на човека разпореди спешни мерки до България те да бъдат настанени веднага в общински жилища. Към 2021 г. ситуацията е без промяна, а държавата продължава да си затваря очите.

„6.16 pm" е другото заглавие от България с режисьор Росен Михайлов.

Това е филм създаден в стила на танцовия театър с 360°-ва видео технология, която ни поставя в ситуацията на принудителното чакане. Там човек общува с хора, не по свой избор и от това произлизат абсурдни комични ситуации. Оригиналните и изненадващи постановъчни решения и неочакваните съпоставки на тяло и пространство, на музика и образ, на образ и смисъл, са силно провокативни и дори предизвикателни, без да напускат рамката на деликатността.

„Пазачът" с режисьорДжузепе Бонифати също е сред интригуващите филми в зала 4. Това е интердисциплинарен проект, създаден за музейни пространства, който комбинира виртуална реалност, пърформанс и критика на изкуството. Главният герой е артист,назначен за пазач на музей, който интегрира пърофманса си в контекста на изложбата. Зрителите ще преживеят смесената и преобразена от него реалност, потапяйки се в тъканта на произведенията на изкуството, които той пази. Проектът може да се гледа, както с очила за виртуална реалност, така и чрез добавена реалност на мобилните телефони.

Сюреалистичната трагикомедия„Прах при прахта" е друг вълнуващ филм от VR-програмата. Холандската продукция е с режисьори Ингеян Шенк, Джамил ван Вайнхаартен и Стайе Халема.

11-минутното придложение ще ви потопи в историята на едно дисфункционално семейство, станало заложник на странното предсмъртно желание на дядо си. Заснето от гледната точна на урна за кремация, преживяването запознава зрителя с колоритните членове на семейството, всеки от които изглежда живее в собствена отделна реалност.