Цветозар Томов: Политическата кариера на г-н Борисов приключи, останалото е агония
Секция: Интервюта
05 Април 2021 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветозар Томов: Политическата кариера на г-н Борисов приключи, останалото е агония

/КРОСС/ Вчера получихме референдум "за" и "против" съществуващото управление в страната, който завърши с катастрофална загуба за ГЕРБ и политическите му съюзници. Това каза пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш член на Централната избирателна комисия.

Той вижда два изхода от създалата се ситуация - единият е партиите, свързани с политическото статукво у нас от десетилетия, да направят кабинет.

"Те все още имат такава възможност. Възможна е тройна коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС. Това е единственият шанс на г-н Борисов да състави кабинет. Такъв кабинет българският народ не иска и ако той бъде съставен, на следващите избори избирателите ще накажат и трите формации. Но те имат легитимната възможност да обявят такъв съюз. Какви са шансовете за нещо такова, зависи от интересите на политическите играчи от тези три партии да останат във властта. Друг вариант ГЕРБ да участва в изпълнителната власт няма", смята социологът.

"Политическата кариера на г-н Борисов приключи. Останалото е агония", заяви Томов.

Вторият вариант според социолога е да не бъде съставено правителство с мандата на ГЕРБ, а с мандата на "Има такъв народ". В този вариант е очевидно, че основните субекти, които могат да мислят за коалиция, са "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Може би с подкрепата на третата извънпарламентарна партия, която събра протестен вот вчера - "Изправи се! Мутри вън!" На тях не им е достатъчна подкрепата и аз виждам това като кабинет на малцинството, който може да бъде бламиран."

Цветозар Томов е на мнение, че партията на Слави Трифонов трябва да се опита да състави правителство, защото сме в пандемия, при настоящото изборно законодателство изборите няма да бъдат честни, а трябва да се вземат и мерки срещу икономическата криза.

Бъдещият парламент трябва да избере кабинет поне до преодоляване на най-тежките последици от пандемията, подчерта Цветозар Томов.

"Това е най-логичният начин това да се случи - с втория мандат на г-н Трифонов. Г-н Борисов и партия ГЕРБ са излишни като партньори в едно такова действие, те само пречат. Това трябва да се случи, но без тях., добави той.

От изявленията на премиера разбираме, че той отправя призив всички да се присъединят към статуквото, отбеляза още Томов.

Ако хората се почувстват излъгани от новите субекти в парламента, те ще излязат на улицата още през лятото, прогнозира социологът.

Цветозар Томов посочи, че разбиването на патриотичния, национал-популистки вот става по модела на разпиляването на вота за демократичната десница през 2017 година, а обединяването на патриотичните формации "може да се случи на евентуални следващи избори".

Ако се стигне до вариант този парламент да излъчи правителство с непродължителен мандат и да се мисли за избори 2 в 1 наесен, с действащия президент трябва да се съгласуват персоналният състав и политиката на бъдещия кабинет, за да има плавен преход към служебно правителство, обобщи Цветозар Томов.