"Форбс": За година милиардерите в Европа са забогатели с трилион долара
Секция: ИКОНОМИКА
06 Април 2021 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Форбс": За година милиардерите в Европа са забогатели с трилион долара

/КРОСС/ Богатството на европейските милиардери се е увеличило и достигна 3 трилиона долара, установи „Форбс". Най -богатите хора в света са останали до голяма степен защитени от финансовите щети, които причини пандемията от коронавирус.

В публикуваната от списание „Форбс" класация на световните милиардери за 2021 г. фигурират имената на 628 европейски милиардери, в сравнение с 511 през предходната година. Всички те заедно са с 1 трилион долара по-богати, отколкото преди година, което предполага, че за хипер богатите пандемичната година е била доходна, коментира изданието.

Френският магнат на луксозни стоки Бернар Арно остава на трето място сред най-богатите в света, въпреки че състоянието му от 150 милиарда долара се е увеличило почти двойно в сравнение с миналата година в резултат на пробив в стойността на акциите на LVMH. Испанският магнат за бърза мода Амансио Ортега е вторият най-богат в Европа със 77 милиарда долара. Макар че това е с 20 милиарда долара повече от преди година, тази година той падна в класациите най-богат хора в света до номер 11.

Към редиците на най-богатите тази година са се присъединили 72-ма нови европейски милиардери, включително изпълнителният директор на Axel Springer Матиас Дьопфнер (след като получи като подарък акции на стойност 1,2 милиарда долара от собственика на медийния гигант Фриде Спрингър) и основателят на Checkout.com Гийом Пусас от Швейцария, чийто дял в частната компания за електронна търговия възлиза на около 9 милиарда долара. В редиците на милиардерите се върнаха основателят на easyJet Стелиос Хаджи-Йоану от Гърция и тримата братя германци - основатели на Rocket Internet - Оливър, Марк и Александър Самвер.

От списъка на най-богатите хора за 2020 г. са починали седем европейски милиардери, включително Оливие Дасо от Франция, Хайнц Херман Тиле от Германия, Бенджамин де Ротшилд от Швейцария, Мануел Хове от Испания, Дмитрий Босов от Русия, Дейвид Барклай от Великобритания и Арне Вилхелмсен от Норвегия.