Щабът реши ваксинацията с "АстраЗенека" да продължи
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Април 2021 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Щабът реши ваксинацията с "АстраЗенека" да продължи

/КРОСС/ Прилагането на ваксината на АстраЗенека у нас ще продължи, като към жени под 60 г. възраст, при която възрастова група има нежелани лекарствени реакции, препоръката ще бъде, прилагането да се извършва при повишено внимание. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов след заседанието на ваксинационния щаб.

Директорът на ИАЛ подчерта, че Комитетът по лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата потвърждава, че ползите от ваксината са повече, отколкото риска и въпреки това ще продължи да се проучват качествата на препарата.

„Взехме решение да се съобразим изцяло с препоръките на ЕМА, тъй като тези нежелани лекарствени реакции се наблюдават по-често при жени под 60 г. възраст. Това се обяснява и с по-голямото приложение в тази възрастова група. Нашата препоръка от ваксинационния щаб ще бъде именно в тази посока - ваксината да се прилага с повишено внимание", заяви той и добави, че хората с поставена първа доза спокойно могат да си поставят и втората доза до 84 ден, след поставянето на първата.

От своя страна д-р Мария Попова обясни, че по-повишено внимание при жени под 60 г. означава те да бъдат разпитани за здравословното им състояние.

"Това означава тези жени да бъдат разпитани за употреба на хормонални контрацептиви, ако са със свръх тегло, ако са пушачи, ако са с висока хипертония вниманието към тях трябва да бъде по-високо. В рамките на около 2 седмици след ваксинацията да се очаква тази толкова рядка компликация", обясни тя.

Директорът на ИАЛ заяви още, че на този етап не се обмисля смесване на видовете ваксини по примера на Германия, а в отговор на въпрос на БГНЕС д-р Мария Попова каза, че не е коментирано и спиране на прилагането на препарата при пациенти под 30-годишна възраст по примера на Великобритания.

Д-р Мария Попова посочи, че редките тромбози с тромбоцитопения са получени при първа доза.

„В Европейския съюз са приложени малко на брой втори дози. Обаче не е такава ситуацията с Великобритания, където има достатъчно приложени втори дози. Всички получени нежелани реакции са получени при първа доза", категорична е д-р Попова и подчерта, че в следващите дни ще продължи да се коментира втората доза.

Тя коментира, че лечението на тези тромбози е в ръцете на тесните специалисти.

„ЕМА предостави информация, която вече е преведена., която насочва медицинските специалисти и пациенти към първите симптоми", обясни д-р Попова и призова при съмнения хората бързо да търсят медицинска помощ.

Богдан Кирилов увери, че в България при поставени близо 230 000 дози няма случай на регистрирана нежелана реакция след поставена ваксина, както и че проблеми биха могли да възникнат след поставянето на първата доза, като подчерта, че такива реакции са изключително рядко срещани. Кирилов посочи, че случаите на нежелани реакции при 25 млн. поставени дози в ЕС и Великобритания са 62.

„При редките нежелани лекарствени реакции, при които се наблюдават тромбози с ниски нива на тромбоцити и кървене. Касае се за 62 случая при едната нежелана лекарствена реакция и при 24 за другата", уточни той.

Стана ясно още, че не е необходима предварителна подготовка преди ваксинация.