Полярниците ни едва не останаха сред настъпващата антарктическа зима
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Април 2021 17:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полярниците ни едва не останаха сред настъпващата антарктическа зима

/КРОСС/ Новоустановени случаи на корона вирус сред екипажа на чилийския ледоразбивач „Акилес" удължиха за неопределено време карантината на кораба, съобщи ръководителят на бългаските полярници проф. Христо Пимпирев.

Корабът трябваше да отплава днес за Антарктика и с него да бъдат прибрани от зазимената вече българска база на остров Ливингстън нашите шестима полярници. Създалата се аварийна ситуация наложи незабавна връзка и преговори на проф. Пимпирев с Уенди Рубио Диас, шеф на логистичните операции на Чилийския антарктически институт за намиране на изход от създалото се положение.

В района на Южношетландските острови в момента се намира единствено чилийският малък военен кораб „Лаутаро", който се съгласи да промени програмата си и в късните часове на нощта акостира пред Българската полярна станция и взе на борда си българските антарктици. Той ще ги превози само до съседния остров Кинг Джордж, където на Чилийската база „Ескудеро" ще изчакат уругвайския военен самолет „Херкулес", който в последния момент прие да ги транспортира до Пунта Аренас с планирания си полет за 12 април.

Бързата реакция и помощ от страна на чилийските и уругвайските антарктически приятели предотвратиха престоя на шестимата за неопределено време без храна и гориво, сами сред настъпващата антарктическа зима.

Всички са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането на родна земя.