Само 3% от сушата не е засегната от човешка дейност
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Април 2021 16:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Само 3% от сушата не е засегната от човешка дейност

/КРОСС/ Много малко от съвременния свят прилича на планетата ни преди 500 години. Само три процента от сушата е екологично недокосната и обитавана от пълната гама местни видове, предаде Ройтерс.

Новата оценка се основава на спътникови снимки и е много по-ниска от предишната, която беше от 20 до 40 процента незасегнати екосистеми на сушата. Учените са изследвали изчерпателно горските масиви и наличието на видове, за да разберат какво се случва под короните на дърветата.

Терминът екосистема описва сложните отношения в естествена зона, които заедно поддържат балансирано разнообразие на живота. Ако бъдат загубени само един или два ключови вида, цялата система маже да се разпадне.

Днес девствени хабитата със същия брой представители на видовете като през 1500 г., са предимно в негостоприемните за хора райони, като Сахара, Гренландия, Северна Канада.

Други недокоснати хабитати са в области с изключително голям натист от обезлесяване и развитие, като части на Амазонския басейн в Латинска Америка.