Мини-хеликоптерът на НАСА осъществи първия успешен полет над повърхността на Марс
Секция: Наука
19 Април 2021 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мини-хеликоптерът на НАСА осъществи първия успешен полет над повърхността на Марс

/КРОСС/ Миниатюрният робот-хеликоптер Ingenuity на НАСА извърши успешно излитане и кацане на повърхността на Марс по-рано в понеделник, постигайки първия задвижван контролиран полет над повърхността на друга планета, съобщи Американската космическа агенция.

Полетът на мини-хеликоптера е отнел около 40 секунди.

Хеликоптерът се е вдигнал, завъртял се към марсохода на НАСА "Пърсивиърънс" (Perseverance), който е бил на разстояние около 65 метра, след което е кацнал успешно.

Полетът е струвал около 85 милиона долара.
В Jet Propulsion Laboratory избухнаха в аплодисменти, след като инженерните данни, изпратени обратно от Марс, потвърдиха, че 1,8-килограмовият хеликоптер с два задвижващи ротора е изпълнил първия си 40-секунден полет, както беше планирано около три часа по-рано.

Роторният робот-хеликоптер беше програмиран да се изкачи вертикално на 3 метра височина, след това да се задържи и да се завърти на място над марсианската повърхност за половин минута, преди да се приземи на четирите си крака. Служители на JPL заявиха, че данните, върнати от Марс, показват, че това всъщност се е случило.