На Великден храмовете в най-голямата православна страна – Русия, отвориха врати за миряните
Секция: Русия
02 Май 2021 14:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На Великден храмовете в най-голямата православна страна – Русия, отвориха врати за миряните

/КРОСС/ Въпреки ограниченията, свързани с коронавирусната инфекция, на Великден тази година, храмовете в най-голямата православна страна – Русия, отвориха врати за миряните.

До началото на нощната служба благодатният огън беше донесен в столичния храм, доставен със специален полет от Йерусалим. 15 църкви в Москва получиха благословения огън в нощта на Великден.

По традиция патриархът на Москва и цяла Русия Кирил оглави пасхалното богослужение в московския храм „Христос Спасител“. На богослужението присъстваха руският президент Владимир Путин и кметът на Москва Сергей Собянин. Минути след полунощ патриархът възвести Христовото Възкресение.

Патриарх Кирил изрази радостта си от факта, че тази година, за разлика от миналата, на пасхалното богослужение в главния храм на Руската православна църква присъстват миряни. Той пожела на всички скорошно и пълно освобождаване от коронавируса, като подчерта в същото време, че има множество други инфекции, които „заразяват човешката душа“. По думите му грехът е „много по-тежка и опасна болест от физическите заболявания“.

Патриархът на руската православна църква призова вярващите да подкрепят болните и напомни за скорошното избухване на пандемията.

Преди настъпването на Възкресение, руснаците занесоха великденска храна в храмовете, която свещениците освещават за великденската трапеза. Православните християни носят козунаци, които те сами пекат или купуват в своите енорийски църкви и боядисани яйца, които се благославят от свещеник. С настъпването на Великден, Великият строг пост за православните християни – приключва и вярващите ще могат да опитат козаниците и яйцата.

Великден или Възкресение Христово се празнува в Руската православна църква на 2 май. Великден е основният църковен празник за християните.

Около 60% от 144-милионното население на Русия се смятат за православни християни, но по-малко хора се покланят в църквите.