Служителите в МВР се обявиха срещу политизирането на министерството
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Май 2021 13:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служителите в МВР се обявиха срещу политизирането на министерството

/КРОСС/ УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР се обяви срещу политизирането на министерството.

"СФСМВР категорично възразява срещу произволни емоционално и политически оцветени квалификации (като "еничари" и други подобни), отправени от парламентарната трибуна или чрез медиите към служителите в МВР, както и срещу превръщането им в заложници и жертва на политически противоборства, в които не сме страна и няма да бъдем", заявяват в позиция от синдиката.

"Против сме и на започналото политизиране в МВР през последните години, към което редовите полицаи нямат никакъв принос", пише още в становището.

От синдикалната организация припомнят, че тя е създадена през 2009 година, като от тогава публично защитава социалните, икономическите и трудовите права на служители в МВР, при различни управления на страната.

Посочват, че организацията не е правила компромиси по политически или конюнктурни причини.

"Никога не сме се притеснявали да казваме нещата право в очите на ръководствата на МВР и държавата, по най-прозрачните за това начини - чрез медиите и на площада. И при абсолютно спазване на законовите ограничения, които са ни наложени, в доста от случаите, в нарушение на международни норми за правото на сдружаване и изразяване на убеждения", казват синдикатите.

"Заявяваме категорично, че ще поискаме и проверки за започнали в цялата страна действия на самозабравили се местни феодали, срещу наши активни представители, особено по време и след протестите ни през ноември 2020 година", заявяват чрез позицията си СФСМВР.

И добавят - "Реформата в МВР няма алтернатива и ние ще подкрепим такива действия, но не с цената на унижение на служителите на реда в Република България".