Мегаскандал в НС: Бизнесмен разказва за натиск, кюлчета и Мата Хари
Секция: Анализи
06 Май 2021 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мегаскандал в НС: Бизнесмен разказва за натиск, кюлчета и Мата Хари

ГЕРБ нахлу на заседанието на комисията по ревизията и прекъсна скандалните разкрития

/КРОСС/ Мегаскандал се разрази в сряда по време на заседанието на временната комисия по ревизията в парламента. Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие. Това, което взриви комисията, обаче бе разказ, свързан със снимките на кюлчетата в дома на премиера в оставка Бойко Борисов. Бизнесменът твърди, че разполага със запис, показващ кой е направил снимките - известна плеймейтка, и твърди, че кюлчетата са истински и са подаръци за рожден ден на Борисов. Бизнесменът спомена и кой е направил подаръците - двама крупни бизнесмени. 

Изслушването на Илчовски бе изненадващо, тъй като в дневния ред на комисията бяха включени две точки - информация за получени сигнали и информация от регионалния министър Петя Аврамова за саниране, магистрали и ВиК холдинга. Аврамова не дойде за началото на заседанието и комисията започна с информация за получените сигнали. След представянето на списъка от 75 сигнала обаче се оказа, че един от хората, подали данни, е в залата и има готовност лично да разкаже за случая. 

Илчовски се представи като крупен собственик на земя - притежаващ 150 000 декара земя, 100 000 от тях - лична собственост. Той започнал да купува земя преди 17-18 години, като твърди, че никога не е участвал в проекти с еврофондове, за да не става зависим. Проблемите му почнали 2012 г., след като от държавно дружество му поискали "почерпка" от по 10 000 лв. за напояване в рамките на проект за поливно земеделие. Бизнесменът тръгнал да търси контакт в местния офис на ГЕРБ в Червен бряг и оттам го свързали с друг крупен бизнесмен, приближен до властта, от Стара Загора. Двамата се разбрали, като цената на спокойствието била бизнесменът да осигурява евтино зърно на човека от Стара Загора. "По 700-800 хил. лв. на година се получаваха, но аз изкарвам по 10 млн., давах ги тези пари за спокойствие", обясни Илчовски. От думите му се разбра, че покрай тези подаръци той е бил допуснат в близкия кръг до властта, където се правел на "балък". 

Исканията към него с времето ставали все по-нагли. Имало е натиск за закопаване на трупове на норки в негови земи, както и покана за фиктивно завишаване на обороти на компании, които възнамеряват да се листват на борсата. Разривът в отношенията настъпил окончателно през септември 2020 г. Тогава му била поискана 50% от продукцията, възлизаща общо на 40 млн. лв. годишно.

"Искаха да дам моята продукция, защото работех в тяхната държава", разказа бизнесменът. По това време получил предупреждение по телефона от министър да спре да купува земеделска земя, защото щели да го дадат на "нашите прокурори". 

Най-скандалната част от разказа на бизнесмена обаче бе за съдържанието на два записа и участието му в три сбирки, на които е присъствал Борисов - през 2017, 2018 и 2019 г.

"На такава среща се събират се и обсъждат кой ще бъде сдробен. Беше поръчан известен бизнесмен, който е още в затвора. От Карнобат... Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени - в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари", разказа бизнесменът. Той обяви, че не разполага с този запис и само го е гледал. Имал обаче друг запис. "Клипът е за едно момиченце, което всеки го търси в България. Известна плеймейтка, тя си работи момиче на повикване. Почерпили са ги да обслужи премиера и тя е направила снимките", твърди пред комисията бизнесменът. Самите кюлчета пък били подарък за рожден ден на Борисов. Първо единият от тях с прякор Пилето подарил малко кюлче. После другият, който има минен бизнес, дал голямо кюлче. “Закачлива” забележка от премиера накарала Пилето да даде още две кюлчета.

Бизнесменът представи на комисията и документи, но не стана ясно какви. Обеща, че ще изпрати на членовете й клипчето с плеймейтката. И при нужда ще даде още документи.

Изслушването бе прекъснато от поява на депутатите на ГЕРБ в комисията, които обвиниха Мая Манолова, че позволява оклеветяване на хора. От ГЕРБ твърдят, че не са били уведомени за провеждането на комисията. Мая Манолова и други депутати твърдят обратното. Тома Биков, Десислава Атанасова и Петя Аврамова от ГЕРБ директно заявиха, че бизнесменът ще бъде затрупан от съдебни дела. Мануил Манев от ГЕРБ държа близо едночасов монолог на тема процедура, чиято цел очевидно беше да саботира изслушването. И тя успя - след като стана ясно, че депутатите от ГЕРБ няма да бъдат надприказвани, особено като говорят едновременно, комисията се отложи за петък. Илчовски обеща отново да се яви и да продължи с разкритията.

Цялото заседание може да бъде видяно във Фейсбук страницата на депутата от “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова.

Кой е Светослав Илчовски

Агробизнесменът Светослав Илчовски често попада в медиите. В началото на тази година той обяви пред Agri.bg, че продава стопанството си в България и мести бизнеса си в САЩ, като дори обяви цена и телефон за тези, които се интересуват. Стопанството от 100 000 дка се продава заедно със зърнобаза за 200 000 тона, като 55 000 дка ниви са разположени в Плевенско, а 45 000 дка са във Врачанско. Печалбата е 15 млн. лв. годишно. Илчовски твърди, че вече е капарирал земя в Небраска и Северна Дакота.

Името на Илчовски бе споменато и в материал на Би Ти Ви от 2016 г. около напрежение при търг за земеделска земя в Кнежа, на който той се появи с множество яки бодигардове. „Заплашваха ме да не участвам на търга, подадох си в БОП жалба, затова и полиция има, не само момчета, че ме притесняват мутри”, коментира тогава Илчовски. Според телевизията, по онова време ставало дума за фамилен конфликт между чичо и племенник.

Илчовски обаче става известен още през 2012 г. като основен свидетел по наказателно дело срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, който бе арестуван по обвинения за търговия с влияние. След над 8 години разследвания и съдебни процедури Аврамов е оправдан от съда, а в момента е и депутат от ДПС.

Тезата на държавното обвинение бе изградена върху показанията именно на Илчовски. Прокуратурата твърдеше, че през юли 2012 г. Димитър Аврамов е поискал пари от Илчовски и правото да ползва земеделска земя в Монтанско, а срещу това обещал да упражни влияние върху директорката на Областната дирекция „Земеделие“  във връзка със земи, за които се отпускат субсидии. Според обвинителния акт Светослав Илчовски бил арендатор на земеделски земи в Монтанско. С други фирми имал сключено споразумение за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като споразумението не било официално регистрирано в Областната дирекция „Земеделие“ в Монтана, законът задължавал шефа на дирекцията да издаде заповед за служебно разпределение на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която тръгнала да събира продукцията на бизнесмена. Намесила се полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В спора се намесил и депутатът, който обещал на Илчовски да уреди проблема, твърдеше държавното обвинение. 

През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. През 2018 г. пък стана ясно, че делото срещу него отново в прокуратурата, този път в специализираната. После обвинителният акт срещу Аврамов влезе в Специализирания наказателен съд и делото му е още висящо. Сега той пак е депутат от ДПС.

Източник: "Сега"