STEM среда: Бъдещето на българските училища
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Май 2021 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
STEM среда: Бъдещето на българските училища

/КРОСС/ Как се управлява робот и как престъпници използват изкуствения интелект за фалшификация? Отговор на тези въпроси дават преподавателите в 93-о СУ „Александър Теодоров - Балан", които използват високи технологии в така наречения STEM център - Проект по програма на МОН за изграждане на училищна STEM среда.

В учебното заведение в столицата има нов ученик, който владее бойни изкуства. Всъщност това е един от роботите, с които учениците в STEM центъра се учат да контролират изкуствен интелект. С роботизирани ръце пък работят третокласниците в час по компютърно моделиране. Имат лазер за гравиране, 3D принтер и робот.

„На роботизираната ръка е инсталирана писалка - маркер, която може да пише и рисува това, което се зададе в програмата", обясни учителят по компютърно моделиране Наско Христов.

„Това е най-модерният метод за изготвяне и подписване на неистински документи. За нашите ученици това ще бъде изключително ценно, тъй като те ще видят на практика бъдещето, за съжаление, на документните престъпления", посочи експертът по криминалистика и учител в 93-о СУ Иван Савов.

В училището има и два микроскопа, с които могат да изследват веществени доказателства като куршуми и гилзи.

„Това им помага да развият дигиталните си възможности, да повишат своята компетентност от ранна възраст, което е изключително важно в днешно време", добави Христов.