Борисов: Горд съм, че България има все по-значим дял в общите европейски постижения
Секция: Анализи
09 Май 2021 11:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Горд съм, че България има все по-значим дял в общите европейски постижения

/КРОСС/Премиерът в оставка Бойко Борисов с публикация във Facebook по случай Деня на Европа и 76-ата годишнина от победата над нацизма. В социалната мрежа той споделя, че е горд, че България има все по-значим дял в общите европейски постижения. Уточнява и че днес сме длъжни да подхождаме с разум и отговорност, за да гарантираме завещания ни мир и да постигаме прогрес.

„Днес България споделя празничния Ден на Европа с всички наши приятели от Европейския съюз, заедно с които продължаваме да развиваме и надграждаме идеята за европейско обединение, зародила се преди 71 години. Европейският съюз е най-доброто място за живеене в света и съм горд, че България има все по-значим дял в общите европейски постижения. В последните години положихме много усилия, за да бъде страната ни достоен и активен член на ЕС. Наш дълг като част от Обединена Европа е да развиваме нейната сила, основана на мир, свобода и солидарност", пише Борисов.

Днес България споделя празничния Ден на Европа с всички наши приятели от Европейския съюз, заедно с които продължаваме...

„Именно благодарение на своята солидарност Европейският съюз е на път да изпрати в историята пандемията. Държавите членки си помогнахме, когато ни беше най-трудно. В началото на миналата година България успя бързо да реорганизира производството си, така че да започне да произвежда защитни средства, обезпечавайки своите нужди и предлагайки подкрепа на други държави. Тази година очакваме общо 14 милиона дози ваксини срещу COVID-19 - достатъчни, за да бъдат имунизирани всички български граждани. България ще получи милиарди левове по Плана за възстановяване и устойчивост, които ще бъдат от голяма полза за премахването на щетите от глобалната криза и развитието на страната ни", добавя още премиерът в оставка.

Борисов коментира и 76-ата годишнина от победата над нацизма.

„Почитаме паметта на жертвите на ужасяващата война, която даде на човечеството най-мрачните уроци. И помним предупреждението на историята - че политиците с власт могат да поведат обществата както към техния възход, така и към общочовешки трагедии. Затова днес сме длъжни да подхождаме с разум и отговорност - за да гарантираме завещания ни мир и да постигаме прогрес", завършва Борисов.