Доц. Ангел Кунчев: Много вероятно е да има нова вълна на коронавируса
Секция: Здраве
11 Май 2021 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Ангел Кунчев: Много вероятно е да има нова вълна на коронавируса

/КРОСС/ Много вероятно е да има нова вълна на коронавируса, каза в „Тази сутрин" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той изрази надежда тя да не е през летния сезон. Много се надявам и да има нови изненади, дължащи се на нови варианти на вируса, те да бъдат в есенния сезон и да имаме спокойно лято, допълни доц. Кунчев. На въпрос възможно ли е случващото се в Индия да ни сполети и нас той заяви, че това е малко вероятно.

Там влияят доста други фактори. Огромният проблем там е, че хората не получават никаква медицинска помощ. Ситуацията преля в Непал, Шри Ланка, Бангладеш и на Малдивите, което значи, че трябва да допълним списъка от забранените страни, каза Доц. Кунчев. По думите му индийският щам неминуемо ще влезе в Европа. Доц. Ангел Кунчев заяви, че общопрактикуващите лекари ще разполагат с всички видове ваксини.

Досега „зелените коридори" бяха зависими от доставките на ваксини, които пристигат в страната. В момента с тези количества имаме възможност да работим по всички канали, обясни той.

Засега личните лекари единствено не работят с препарата на „Янсен", защото количествата са много малки и я насочваме към групи, които искаме бързо да бъдат имунизирани. Става въпрос за туристическия бранш, поясни главният държавен здравен инспектор. По думите му интересът към ваксината на „АстраЗенека" рязко е спаднал почти до нула за нови ваксинации. Ако не се реши бързо на кого ще се дават останалите ваксини и по какъв начин, можем да похабим ваксини, което е жалко, допълни той. Доц. Кунчев е на мнение, че до два-три месеца децата над 6 г. у нас ще могат също да бъдат имунизирани.