Разграбват картини на Зуека още преди откриването на изложбата му в Пловдив
Секция: КУЛТУРА
14 Май 2021 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разграбват картини на Зуека още преди откриването на изложбата му в Пловдив

Бившият царски депутат Владо Дончев си взе портрет на Ван Гог, Рачков - Дон Кихот

/КРОСС/ "О, този портрет на Ван Гог е мой! Моля, сложете точка!", отсече бившият царски депутат Владимир Дончев, който бе един от първите, откупил платно на Васил Василев-Зуека. Това стана часове преди откриване на изложбата му в пловдивската галерия U.P.A.R.K. на Кольо Карамфилов. Тя приюти 28 творби на актьора, които ще останат до 30 май.

"Васко много умело е интерпретирал творческата лудост на Ван Гог. Великолепен портрет, "удари" ме в сърцето", казва Дончев пред "24 часа". И уточнява, че притежава и други картини на Зуека. Дошъл специално да си поговори с него и да го попита как и откъде му идват толкова много идеи.

"От театъра", отговаря художникът. Припомня, че е завършил кукловодство. "Бяхме и драматурзи, и режисьори, и сценографи. Наблягах на материалите и на импровизираните кукли. Научих се от театъра да синтезирам в едно изречение идеята и сега мога да го претворя в платно", разказва Зуека.

Негов "пантент" са Донкихотовците, които се радват на огромен успех. В пловдивската галерия Василев е наредил триптих с героя на Сервантес. Но за разочарование на пловдивските ценители и той вече е откупен. Димитър Рачков като го видял, отсякъл: "Мой е". "Имам много Донкихотовци. Станаха ми като емблема, защото героят на Сервантес олицетворява свободата. През него могат да се прокрадват хиляди идеи. Някак започнах да се изразявам чрез Дон Кихот", признава Зуека, който рисува от тийнейджър.

Твърди, че това пандемично време е благодатно за творческа работа. Успял да открие много неща в последната година. "Никога не ми бе минавало през акъла отново да се захвана с рисуване. Едно време съм го правил, защото съм имал необходимост да споделям изкуства", казва Зуека. По думите му "виновникът" за тази изложба в Пловдив е Радост Коцева. "Иначе тук ме свързват толкова много приятели. Пловдив е българският град за култура", убеден е Васил Василев. И отсега мисли за следваща експозиция.