The Economist: Отиващият си български премиер е под обстрел
Секция: Анализи
14 Май 2021 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
The Economist: Отиващият си български премиер е под обстрел

/КРОСС/ На парти шефът играе карти с приятелите си. Един от тях показва видео за случилото се с бизнесмен, който не е направил това, което са искали; той е заснет като сексуално малтретиран в ареста. Друг член на групата, известен като „пилето“, е платил 2500 евро (3025 долара) на бляскава жена, която да се „погрижи“ за шефа. Други подаряват на големия човек златни кюлчета. Звучи като нещо от гангстерски филм. Но „шефът“ е Бойко Борисов, премиер на България до тази седмица, пише The Economist.

Описанието на партията и други твърдения за неправомерно поведение са направени от Светослав Илчовски, който е собственик на земеделски бизнес. Той свидетелства на 5 и 7 май пред парламентарна комисия, която разследва поведението на г-н Борисов и неговата партия, която доминира в политиката от 2009 г. Общите избори на 4 април бяха неубедителни: никоя партия не успя да сформира правителство. За 11 юли са свикани нови избори.

Междувременно президентът, политически враг на г-н Борисов, назначи служебно правителство на 11 май.

Твърденията на г-н Илчовски едва ли биха били по-осъдителни. Икономиката се контролира от мъже, близки до г-н Борисов, а министрите са просто „марионетки“, каза той. Той твърди, че най-голямата сила в селското стопанство е Иван „пилето“ Ангелов и че е бил принуден да продава пилешки фуражи на компанията на г-н Ангелов на ниски цени. Г-н Илчовски представял фалшиви фактури, за да увеличи оборота на компанията, която г-н Ангелов притежава заедно с брат си, за да повиши стойността й, когато тя излезе на борсата през 2018 г. Всеки земеделски производител или вносител, който не направи това, което се изисква от тях, бил преследван от Агенцията за хранителни стандарти, която задържа вноса на границата или парализира бизнеса с взискателни здравни инспекции.

Г-н Борисов отрече всички твърдения и казва, че дори никога не се е срещал с г-н Илчовски. Г-н Ангелов казва, че 95% от казаното от г-н Илчовски е невярно. На 10 май обаче Павел Стоименов, друг бизнесмен, направи повече, по подобен начин осъждащи обвинения пред комисията. Той каза, че е „осигурил” 1000 гласа напартията на г-н Борисов, но когато се опита да се противопостави на исканията на г-н Ангелов, сгради, принадлежащи на неговата компания, били опожарени.

Г-н Илчовски каза, че се е съобразил, защото това е „стратегия за оцеляване“. „Няма нито един проект, финансиран от ЕС в селскостопанския сектор, в който цените да не са били повдигнати или да не се е случила някаква измама“, добави той. Твърденията се изпращат до европрокуратурата, а не само до България, за която се смята, че е обект на политическо влияние.

Всичко, което твърдят двамата свидетели, казва Огнян Георгиев, икономическият редактор на Kapital, водещ ежедневник в бизнеса, отдавна се говори и г-н Борисов е във фокуса на скандали и преди. Но публичните забележки на бивш вътрешен човек са „много тежък удар. По същество той описваше зловещо подробно как работи нашата превзета държава. "

Атанас Чобанов, основател на Bivol, сайт за разследващи новини, казва, че падането на г-н Борисов ще отнеме време, тъй като неговата партия е вградена във всички институции, включително прокуратурата. Но сега, казва той, се отвори прозорец с възможности. Г-н Чобанов е оптимист, че служебното правителство ще одобри исканията за свобода на информацията, които предстои да подаде по всякакви чувствителни въпроси. "Може да е повратната точка", усмихва се той.