Студентите ще могат да се връщат в аудиториите от новата академична година
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Май 2021 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студентите ще могат да се връщат в аудиториите от новата академична година

/КРОСС/ Студентите в университетите могат да се връщат в аудиториите по преценка на ректорите. След една година дистанционно обучение, по настояване на Съвета на ректорите здравният министър разреши присъственото обучение. Какви са обаче нагласите на студентите в Благоевград - провери наш екип.

90% от студентите в страната искат да завършат учебната година дистанционно. по данни на Националното студентско представителство . Голяма част от университети в страната няма да връщат всички студенти в аулите. Сред тези, които продължават с присъствени занятия, са специалности като медицина и химия, които са с голямa практическа насоченост.

"Въпреки всичко предполагаме, че над 90% изпитите, които имат в сесията, ще бъде присъствено, което си е успех. И сме големи оптимисти, че началото на месец септември, средата на месец септември, когато започне новата учебна година 2021/2022 година бих казал, че тогава всички ще бъдат в аудиториите", каза Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентите в България.

В Югозападния университет в Благоевград също няма да се връщат всички студенти в аудиториите. Изпитната сесия започва в средата на месец юни, като всеки факултет ще решава индивидуално кои специалности да имат изпити присъствено и кои дистанционно.

"Определено присъственото е по-добре, защото те дават от себе си много, пращат материали, имейли телефони, дават всичко от себе си, но все пак си е друго в университета. Вярвам, че това е добра посока и вярвам, че винаги ще е само така занапред и повече няма да има пандемии, защото по този начин се ограничава науката", споделя Спас Гегов, студент.

За разлика от университетите в България ,които се готвят от септември да започнат присъствено новата академична година, повечето университети в чужбина ще предпиремат тази стъпка чак през втората половина на 2022 година по информация на Европейския студентски съюз. Тогава се очаква по-голямата част от населението да бъде ваксинирано и забраните за свободно предвижване между държавите да останат в историята.