Проф. Мира Кожухарова: При управлението на пандемията имаше допуснати много грешки
Секция: Анализи
01 Юни 2021 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Мира Кожухарова: При управлението на пандемията имаше допуснати много грешки

/КРОСС/ Категорично при управлението на пандемията у нас имаше допуснати грешки. Най-голямата от тях беше създаването на паника. Това заяви съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова. В епидемиологията е изключително важно когато прилагаш някакви мерки да се правят анализи. Целта им е да се прецени кое е било успешно и кое не и при следващи аналогични ситуации, а пандемията не е и приключила, да се знае какво трябва да се прави. Трябва да си дадем сметка кое от правеното е било полезно. Такъв анализ би бил полезен, каза още тя.

Категорично имаше допуснати грешки. Трудно за възприемане това, че числата показваха голям брой смъртни случаи у нас, при относително не много голям брой положителни случаи, коментира проф. Мира Кожухарова. Тя отчете и факта, че по време на първата вълна у нас, както и в целия свят, нямаше достатъчно средства за предпазване, докато това сега обаче не е така.

Причинителят за първи път циркулира сред хората, но епидемиите и пандемиите не са нещо непознато. Основната грешка беше, че в една голяма част в този период, особено в началото, аз не виждах епидемиологичния анализ на ситуацията. Епидемиологията е една доста стара медицинска наука, пандемии е имало и преди и човечеството има определен опит, посочи още проф. Кожухарова. Според нея най-голямата грешка е била създаването на паника.

Според нея пандемията не е приключила и вероятно през есенния сезон ще има увеличаване на циркулацията на вируса. Надявам се все повече хора да искат да се ваксинират. Сега е моментът по-възрастните хора да направят жест към порасналите си деца - да се ваксинираме и да им дадем възможност да бъдат спокойни и да престанат да ни мислят, коментира проф. Мира Кожухарова.