Диана Евтимова: Минута и 20 секунди е средното време за гласуване с машина
Секция: Коментари
04 Юни 2021 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Диана Евтимова: Минута и 20 секунди е средното време за гласуване с машина

/КРОСС/ „Ние направихме симулация от машинното гласуване, като направихме това малко по-различно от експериментите на ЦИК, защото измерваме цялото време на един избирател - от влизането му в секцията до гласуването", каза в предаването „Преди всички" Диана Евтимова от Института за развитие на публичната сред.

Вече има няколко експериментални машинни гласувания на ЦИК в страната, сега предстоят три в столичните квартали - „Люлин", „Триадица" и „Подуяне".

„По нашия метод се обхвана цялото време на избирателя - то средно се оказа една минута и 20 секунди, като за един час успяха да гласуват 43 души. Това е време, в което имаше непрекъснат поток от избиратели. Нашите участници в голямата си част не бяха гласували на миналия вот с машина", поясни още Евтимова.

По думите има два момента на забавяне - при обработката на личните документи на избирателя, а също и при подаването на самия глас на машината.

„На тези два аспекта трябва да обърне внимание и изборната администрация. И хората трябва да могат да участват в експериментални гласувания, да се обучат. А също да се обърне внимание на подготовката на СИК, при приключването на изборния ден те ще са по-облекчени, но те трябва да са добре обучени за работа с машините", каза още Евтимова.

Според нея две машини трябва да има в тези секции, където са гласували повече избиратели:

"При машинното гласуване най-голямото му предимство е, че не може да има подаване на недействителни гласове, също се ускорява работата на СИК, но за да се възползваме в цялост от предимствата му, трябва да имаме по-високо доверие в процеса, по-добра организация, подготовка на СИК и информираност на избирателите", обобщи Евтимова.