Зам.-министър Александър Николов: Токът и парното ще поскъпнат през лятото заради големите загуби в енергетиката
Секция: ИКОНОМИКА
08 Юни 2021 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Александър Николов: Токът и парното ще поскъпнат през лятото заради големите загуби в енергетиката

/КРОСС/ Цените на тока и парното ще се увеличат през това лято, заради големите загуби в енергетиката. Това потвърди служебният заместник министър на енергетиката Александър Николов, който гостува в сутрешния блок на БНТ. По думите му единственият вариант за спасяване на енергийната система е дългосрочна стратегия.

Поскъпването на тока за бита е неизбежно, стана ясно от думите на заместник служебния министър на енергетиката.

"Проблемът не е, че всички плащаме, а че ще продължим да плащаме повече, защото за да плащаме сега, системата задлъжнява, лихвите не само се трупат, но и няма да изчезнат", заяви Александър Николов.

Подобна е ситуацията и в най-голямата топлофикация у нас - столичната.

"Топлофикация София" продължава да задлъжнява, тя е основният клиент на "Булгаргаз", активът, който е необходим, за да получават софиянци парно и газ, за да падне цената, трябва управляването и закупуването на въглеродни емисии да е дългосрочно, в момента финансовото състояние не позволява дори приватизация на дружеството, заяви Александър Николов.

Той оправда и действията на енергийния регулатор.

"Комисията в момента се съобразява с това, което е на пазара, КЕВР не може да си измисли начин да намали цената, освен това да води до допълнителна загуба, което пак да се финансира от допълнително място", каза Николов.

Заместник-министърът обясни, че досега не е открил да са правени стъпки за спасяване на енергетиката, напротив - тя е оставена без да бъдат взети мерки за намаляване на задлъжнялостта.

"Неглижирането на ефективното управление на активите води до много лош финансов резултат", заяви Николов.

Това е причината и за тежкото състояние на държавния "ТЕЦ Марица изток 2", който ще остане неконкурентоспособен поне докато изтекат дългосрочните договори за изкупуване на ток на американските централи, както и докато се намери решение за спасяването му.