Търсят решение как ТЕЦ "Марица-изток 2" да продължи да работи и след 1 юли
Секция: ИКОНОМИКА
09 Юни 2021 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търсят решение как ТЕЦ "Марица-изток 2" да продължи да работи и след 1 юли

/КРОСС/ Президентът Румен Радев е провел разговор със служебния министър на енергетиката, който ще предложи краткосрочно решение, така че ТЕЦ "Марица изток 2" да продължи да работи и след 1 юли. Това каза президентът на среща с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" по проблемите в енергийния сектор, на "Дондуков"2.
Президентът посочи, че се знае каква е цената на социалната поносимост на подобно решение и заяви, че министерството на енергетиката работи усилено за намиране на дългосрочно решение. Румен Радев обаче каза, че не можем да блокираме процеса по енергийния преход и да бягаме от необходимостта от този преход и декарбонизацията. Социалните проблеми са налице и трябва да бъдат защитени, най-вече хората, но не може да се блокира и преходът, каза президентът.
Държавният глава заяви, че комплексът "Марица изток" е важна част и елемент от националната ни сигурност, защото гарантира стабилност и автономност на енергийната ни система. Той изтъкна, че винаги е харесвал активността и борбеността на синдикатите за отстояване на този интерес. Радев посочи, че е очаквал по-голяма борбеност и активност в рамките на миналата година, особено през декември, когато на Съвета на ЕС предишният премиер е приел пакета "Готов за 55 процента", където амбициите на ЕС за декарбонизация се завишават драстично от минус 40 към рязко минус 55 процента намаляване на емисиите на парникови газов. Без ясни адекватни мерки за подкрепа на България, защото ние сме най-засегнатата страна, посочи Радев. В резултат на приемането на това решение, следва развитие на европейското законодателство, то става обвързваща цел с правно обвързващ характер, обясни той.
Трябва да търсим един фин баланс между технологии, социални аспекти, гарантиране на автономност на нашата енергетика и бързо да намерим вярното решение, заяви президентът Радев. Той посочи, че трябва да се мисли много по-мащабно и глобално и изрази надежда, че в плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат представени съвременни и интелигентни решения, но с големия въпрос - да се гарантира автономността на енергетиката. Защото има решения, някои от тях и доста бързи, но тогава най-малко на 80 процента отиваме на зависимост от външни доставчици и внос на суровини, посочи президентът.
Имаме роля като държава, синдикати и общество да се търсят час по-скоро решения, каза президентът. България не може да бяга от това, което е тенденция в Европа и то е в интерес на всички - модерни, ефективни решения, за които се иска консенсус и следващо редовно правителство, което да се заеме спешно с тяхното решаване, каза Радев.
По думите му учудващо е, че още не сме въвели механизма за капацитет и не сме се възползвали напълно от европейските програми за въглищни региони в преход. Хората искат най-вече яснота. Трябва да има плавност, трансформация, осигуряване на работни места, каза Румен Радев.
Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов цитира направени изчисления, че в комплекса "Марица изток" пряко или при съпътстващи дейности са ангажирани около 120 000 души, които при затварянето му, ще останат без работа. Ако искаме там нещо да се случи, държавата трябва да играе водеща роля, да изгради мощности, в които тези хора да бъдат ангажирани, те да изкарват своето препитание, а не да ги издържат, каза Манолов. Той отбеляза тенденцията България, която от нетен износител на електроенергия, през затварянето на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй" се превърна в нетен потребител, сега да стане нетен вносител. Президентът на КНСБ Пламен Димитров също изрази притеснение за съдбата на хората, работещи в комплекса, при затварянето му. От КНСБ не приемат тезата, че малките и средни предприятия в региона ще абсорбират безработицата, която ще се генерира.