Даваме най-голям дял от заплатата за почивка
Секция: ИКОНОМИКА
10 Юни 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Даваме най-голям дял от заплатата за почивка

/КРОСС/ По-голямата част от българите не са успели да спестят пари по време на пандемията (58%). Но въпреки това 20% планират да инвестират в имоти, 10% в собствен бизнес, а едва 7% от българите планират да държат спестяванията си в банки. Това показва проучване на "Фератум" за нагласите на домакинствата в 12 страни.

В сравнение с 2020 г. доходите на домакинствата се повишават във всички държави, включени в проучването, и по-осезаемо в България, Хърватска и Румъния. Спадът в планираните разходи, наблюдаван миналата година, сега се обръща - 48% от хората планират да похарчат същото като миналото лято, а 14% смятат да харчат повече. Хората започват да разширяват покупките си от продукти от първа необходимост към дрехи и придобивки за домакинствата.

Българите планират да похарчат най-голям дял от месечните си доходи за почивка през лятото. Най-малък дял от заплатата си ще дадат за почивка жителите на Финландия, Швеция и Дания. Това е обяснимо тъй като заплатите в България са най-ниските в ЕС, и за да може човек да отиде на почивка трябва да задели по-голям процент от доходите си.