Джоузеф Диксън от "Герена": Сделката е близо
Секция: СПОРТ
10 Юни 2021 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джоузеф Диксън от "Герена": Сделката е близо

/КРОСС/ Джоузеф Диксън излезе от сянката и обяви публично, че е кандидат за акциите на "Левски". Англичанинът допълни, че възнамерява да изгради нов стадион на мястото на сегашния, както и търговски център. Но отказа да назове американския фонд, с когото ще работи, както и неговите партньори. Диксън бе лаконичен в конкретиката и всячески оставаше въпросите с отворен край. Оправданието - конфиденциалност предвид отворената все още сделка, която обаче била близо до финализиране. Бившият футболист каза още, че вече е водил преговори със Станимир Стоилов, а Наско Сираков ще остане президент на клуба. Благой Георгиев също ще има основна роля в новия проект, а предложение е отправено и към изпълнителния директор в оставка Павел Колев. В същото време Наско Сираков, мажоритарният собственик на "сините", не се появи на събитието, въпреки че първоначално бе обявен като част от брифинга.

"От около 6 месеца преговаряме. Идеята е, че това е най-голямата марка в държавата. Тъжната истина за много отбори в Източна Европа, а и за част от Западна, е че този модел не е устойчив. Идеята е да инвестираме средства не само в нов стадион, но и в търговски център. Причината за това е, че гледаме на тази цел като дългосрочна цел, а по този начин клубът да може сам да се издържа. И това независимо дали аз съм собственик или някой друг, е добър план, според мен. Не представлявам никого. Причината да получа такава значителна доза финансиране е положителни проекти. Тази инвестиция ще бъде на мое име. Искам да ви кажа, че предполагам никой американска финансова институция няма да отпусне 200-250 млн. долара без да има гаранция. Вече съм представил банкова гаранция.

"Моите адвокати ми казаха, че всичко е общо взето готово. Остават формалности, за да минем на следващия етап. Акциите ще бъдат на името на българско дружество, което ще бъде контролирано от американско дружество, което в общи линии е управлявано от мен."

"Срещнахме се със Станимир Стоилов, заедно и с Наско Сираков, който ще остане президент на клуба. Той е нашият първи избор, знаем какво е постигнал тук и мисля, че е много важно за феновете да получат нещо, което да бъде добро. В преговори сме с него, скоро започва сезона."

За Вардар: Това футболен отбор ли е?

Каква ми е историята - имах неуспешна футболна кариера, знаете го вече. Имам щастието, че имам влиятелни познати в Лондон и Щатите. Започнах да се занимавам с недвижимо имущество. Натрупах опит в бизнеса, не знам, опитвате се да кажа нещо специфично, но работя с различни имена. С времето се натрупва опит и отношения, а и доверие и започваме да получаваме доверие. Има плеяда от хора, с които работя.

"Поверителна тайна с кого работя, тъй като сме в договорни отношения. От страна на футболния клуб вече са получили доказателства, че такива фондова съществува. Не искам да съм загадъчен, но това е конфиденциална информация. Не искам да подложа на опасност тази сделка и доверието с партньорите ми."

За Благо Георгиев: Той е някой, който познавам от известно време. Той ми разказа за „Левски". Обясни ми за историята и феновете. Той е много важен в този проект. Той ще има важна роля в бъдещето на „Левски".

"Ако не се бъркам, инвестиционния ми план е шега? Какво си мислите, че правя тук? Какъв е планът ми? Взимам футболен клуб, който е пред фалит..."

"Напълно разбирам вашето притеснение. Действията говорят повече от думите. Моят опит е, че можем да говорим много, да обясним всичко, но няма смисъл от това. Оставете да докажа. Няма да давам много пресконференции от сега нататък. Срещнах се с държавни институции, с хората от клуба, срещнах се с треньор, който е достатъчно успешен тук. Всеки един от тези страни знаят, че съм сериозен. От тях имам подкрепата. Надявам се да имам такава и от феновете, това ми е първата задача. Надявам се, че с назначението на наставника, който те уважават и обичат, ще направя голяма стъпка в тази посока. Ако кажа някои от имената, може да подложа сделката на риск. Не знам защо искате да ви кажа всичко в детайли?"

"Всички инвестиции са подложени на риск. Знаем, че земята не е на клуба, оценили сме риска, но сме преценили, че си заслужава. Това не е на шега, не го правим в свободното си време."

"Единственият начин да сме на печалба е да превърнем отново клуба в марка. „Левски" е марка, но вижте как изглежда стадионът. Трябва да се инвестира в инфраструктура. Идеята е точно такава. А ако някой ден има интерес към клуба, може да го продам. Но не планирам да остана 5 минути."