250 милиона долара инвестиции в ПФК „Левски“ обеща евентуалният нов собственик
Секция: СПОРТ
11 Юни 2021 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
250 милиона долара инвестиции в ПФК „Левски“ обеща евентуалният нов собственик

/КРОСС/ Евентуалният нов собственик на футболния "Левски" - британецът Джоузеф Диксън, само устно е гарантирал пред Надзорния и Управителния съвет на клуба, че притежава нужните средства, за да придобие дружеството и да може да го издържа. Това разкри в БТВ "Тази сутрин" членът на двете управителни институции на стадион "Георги Аспарухов" Петър Ганев. Икономистът уточни, че до фактическото осъществяване на сделка между сегашния мажоритарен собственик Наско Сираков и Диксън има няколко стъпки.

Винаги описваме някакво бъдеще: 200-250 млн., нов стадион... Гледаме твърде далеч. Има конкретни стъпки, които трябва да се случат в момента. Футболният отбор започва подготовка през следващата седмица и трябва да има яснота как го прави. Другото, което е важно, е че има конкретни правни и финансови неща, за да има сделка. Трябва да има регистрирана компания в САЩ. До колкото знам, тя ще е във Флорида. Трябва да има новорегистрирана компания в България. Капиталът на тази компания трябва да бъде няколко милиона. Такава е заявката. Докато тези неща не се случат, не може да има сделка. Те стоят преди тези 250 млн. и плана за инвестиция в стадиона, заяви Ганев. Той добави, че страни по сделката са Джоузеф Диксън и Наско Сираков. Тя касае собствеността, а не едно или друго решение на Управителния или Надзорния съвет. Той предостави в устна форма гаранция на тази среща, която продължи около 2 часа. Конкретни гаранции не съм виждал. Имаме заявка от разговор с Наско Сираков, че ще бъдем запознати с такива гаранции, ако ги е предоставил. Ако ги е предоставил, то е в последните 1-2 дни, тъй като в началото на седмицата нямаше предоставени документи. Хората трябва да разграничат двете неща. Едното е гаранция, ангажимент, че при тези и тези условия и смяна на собствеността ще се инвестира в нов стадион, спортна инфраструктура, мол. Другото е, когато трябва да покажеш самоучастие. Не може да вземеш най-големия клуб в страната, най-големия спортен бранд само с обещанието, че ще инвестираш. На фона на текущите задължения, които има клуба, трябва да влезеш с определени финанси, за да може да стартираш по един нормален начин. Иначе няма причина да прибягваме до тази сделка. Това, което трябва да следим, е има ли го финансовия ресурс, който да влезе в клуба, за да се платят тези задължения. Той трябва да влезе по сметка.

Петър Ганев е категоричен, че "Левски" се нуждае спешно от около 3 млн. лева за да покрие належащи разходи и още 1,5-2 млн. лева за да бъде осигурен нормалният старт на подготовката на "сините" за сезон 2021/2022, която трябва да започне след седмица.