Автобус се превърна в кабинет за имунизации
Секция: Здраве
15 Юни 2021 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Автобус се превърна в кабинет за имунизации

/КРОСС/ Автобус се превърна в кабинет за имунизации. Мобилният пункт тръгва из София от утре. Първата му спирка ще бъде на площад "Александър Първи". Пунктът беше дарен на Столичната здравна инспекция от фондация "Благотворителност и милосърдие".

Автобусът е оборудван с всичко необходимо за задължителния преглед преди имунизацията. В него едновременно ще могат да работят два екипа.

"В хладилника има абсолютно всички видове ваксини със спешен шкаф. Много е важно да кажем, че и в момента - веднага автоматично може да бъде издаден и сертификат за хора, които са се ваксинирали с втора игла или с еднодозовата ваксина", каза д-р Данчо Пенчев - директор на Столичната РЗИ.

Утре автобусът ще бъде разположен в центъра на София. През почивните дни ще паркира до първи терминал на летището. Ще работи всеки ден от 9.00 до 18.00 часа.

От РЗИ отчитат, че в момента в София има лек спад на желаещите да се ваксинират.

"В сравнение с България, столицата е значително по напред, като процентно отношение на брой ваксинирани с първа и втора игла. Но винаги има какво да се желае", допълни д-р Пенчев.

От Столичната община подготвят кампания за имунизацията срещу коронавирус. Преговарят за разкриване на пунктове за ваксинация в големи търговски центрове.

"Като се договорихме ние с нашите екипи и разбира се с подкрепата на Столичната РЗИ, с предоставянето на ваксини, ще може да отворим още тази събота кабинети в два от моловете. Ако другите пожелаят и се присъединят, разбира се, това също би била добра възможност хората, пазарувайки или разхождайки се, да си поставят своите ваксини", каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община.

Фандъкова отчете, че в пунктовете за имунизация в парковете са ваксинирани около 4000 души.

А председателят на фондацията, която дари мобилния пункт, се ваксинира първи в кабинета на колела.

"Да призовем всички хора, които се колебаят, да направят своите ваксини, за да може тази трета вълна от ковид да бъде и последна", каза Николай Божилов, председател на Фондация "Благотворителност и милосърдие".

От РЗИ напомниха, че ако ваксинираните у нас са малко, наесен заболеваемостта може да се увеличи отново.