Според Янаки Стоилов има законодателна и законна корупция
Секция: ПОЛИТИКА
19 Юни 2021 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Според Янаки Стоилов има законодателна и законна корупция

/КРОСС/ У нас има корупция не само в стандартния ѝ вид. Това каза пред БТВ служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

"Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид, която винаги представлява закононарушение, но когато законите се правят не в обществен интерес, а за да се облагодетелства определени корпоративни частни интереси, тя вече става законна. Служебният министър на правосъдието даде и конкретен пример за Закона за приватизацията, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, чрез който са били опрощавани задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове.

"Или пък прехвърлянето на определени дейности от държавата в т. нар. "ин хаус" изпълнения, като не е лошо държавата и общините да използват собствените предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари", допълни Стоилов.

По думите му министерството на правосъдието до преди няколко десетилетия е било, това което е имало най-висок капацитет по отношение на законодателството, докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според Стоилов като че ли се е бъркало независимостта на съдебната власт, която е безспорно необходима, с откъсването на тези дейности, които имат много по-широко съдържание и прехвърлянето им в редица други структури.