Ленко Петканин: В широкия център на София няма място за инсталация за горене на боклук
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2021 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ленко Петканин: В широкия център на София няма място за инсталация за горене на боклук

Това е опасно за околната среда и здравето на хората, заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България" и втори в листата на 24 МИР


/КРОСС/ В широкия център на София няма място за инсталация за горене на боклук. Това каза Ленко Петканин, кандидат за народен представител, втори в листата на 24 МИР и председател на БСП - район Сердика, в интервю за БСТВ относно изграждането на RDF инсталация на територията на ТЕЦ - София.

„Ние от БСП няколко пъти настоявахме тази инсталация да се направи на място, където е сметосъбирането, а именно на площадката на село Яна. Там мястото е много по-добро, както от гледна точка на спестяване на разход за транспортиране, така и по отношение на вредните емисии", заяви Петканин.

Според него проектът изключително много ще утежни трафика в столицата. „Предвидени са около 44 000 курса годишно, което всички знаем какво означава - това са тежкотоварни камиони, които амортизират инфраструктурата", обясни той.

По думите му по-същественият момент е има ли толкова RDF гориво, което да се изгаря в инсталацията. „По различни данни в момента София генерира около 50-60 000 тона годишно, а тази инсталация е предвидено да гори 180 000 тона. Тоест ние си купуваме нещо много по-голямо от това, което ни трябва реално", категоричен е кандидатът за народен представител. Той допълни, че това неминуемо ще доведе и до по-високи разходи за домакинствата и по-високи вредни емисии за града заради натоварения трафик.

Финансистът подлага под съмнение и публично дискутираните разходи, планирани за изграждането на инсинератора. Той подчертава, че има огромна разлика между разходите, заложени от съставителя на проекта „Ramboll" и предвидените от Столична община още 12 млн. евро без ДДС.

Петканин е категоричен, че от стартирането на горенето на отпадъка, до края на експлоатационния срок, който е 26 години, би трябвало да се предвидят 60 млн. евро за планови ремонти. „Това също поставя неясноти - кой, кога и как ще ги плати и колко ще оскъпи услугата", обясни още той.

Според кандидатът за народен представител проблемите с изграждането на RDF инсталация в широкия център на София може да бъде решен на национално ниво, в условията на ефективно и прозрачно управление. „Разбира се, че няма нещо, което държавата да прецени, че трябва да стане и то да не може стане. Разбира се че, ако и ние гражданите се обединим в тази посока, то ще се случи с или без желанието на Столична община", каза в заключение Ленко Петканин.