Станислав Младенов: Национална програма със средства от държавния бюджет ще спаси българския малък и среден бизнес
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2021 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станислав Младенов: Национална програма със средства от държавния бюджет ще спаси българския малък и среден бизнес

/КРОСС/ Широката лява коалиция даде заряд на социалистите за предстоящите избори, усетих го при срещите ми с актива в първата седмица от кампанията, казва кандидатът за народен представител от "БСП за България" в 25 МИР


Създаването на национална програма със средства от държавния бюджет е една от възможностите не само за подпомагане, но и за спасение на българския малък и среден бизнес. Това каза кандидатът за народен представител от "БСП за България" Станислав Младенов, който е с преференция 103 в 25 МИР в София.

Той обясни също, че създаването на подобна национална програма е основен акцент в предизборната платформа на БСП за предстоящия вот на 11 юли.

"Тази програма трябва да бъде със значителен бюджет и средствата от него да може много бързо да достигат до малкия и среден бизнес. Защото ключовият фактор, когато говорим за помощ, е времето. Ако няма на кого да я дадеш, тя става напълно ненужна. От друга страна, тази национална програма ще ни позволи да не разчитаме единствено и само на европейски средства. При тях процедурите са бавни, тъй като те следват свои си правила. Не можем да ги харчим по примера на Борисов, който раздаваше пари от джипката", обясни Младенов, който е експерт в Съвета по икономика към Софийската градска организация на БСП.

Той е категоричен, че Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде входиран възможно най-бързо. "Надявам се за първите процедури за технологична модернизация, с които беше заложено стартирането на Плана, да започне кандидатстване още в края на есента. Много се надявам също процесът на оценка да бъде значително по-бърз от този, който се случи в процедурата за ликвидност в средните предприятия. Те кандидатстваха преди година, а още не са им изплатени помощите", каза Младенов.

Кандидатът за народен представител добави още, че бележките по Плана за възстановяване и устойчивост, които идват от Брюксел, трябва да бъдат обсъдени много внимателно и прецизно. "Ние все още не сме ги видели тези бележки, а те са изключително важни", коментира Младенов.

Той добави, че не е добра практика трансформирането на отвоювания вече грантов ресурс в размер на 411 милиона лева за технологична модернизация в заемен. "Подобно действие би било подходящо за една англо-саксонска икономика, например, но в никакъв случай за българската. По темата за декарбонизацията смятам, че трябва да бъдем много по-амбициозни във формирането на бюджета. Към момента той е в размер на 40 милиона лева. Те биха стигнали за не повече от 40 мегавата инсталирана мощност от фотоволтаични централи, която ще бъде достатъчна за захранването на един не голям индустриален парк, подобен на този в Тутракан. Очевидно е, че тези параметри не позволяват да говорим за декарбонизация на територията на цялата страна. А производството на енергия за собствени нужди би довело до значително поевтиняване на продукцията в сектор "Преработваща промишленост". Защото енергията, все пак, е основен елемент при ценообразуването на всеки един продукт", каза Станислав Младенов.

Икономистът сподели и впечатления от поредицата от срещи с актива на БСП в първата седмица от предизборната кампания.

"Широката лява коалиция даде заряд на социалистите за предстоящите избори, усетих го в разговорите ми с членовете на БСП в последните 7 дни. Бях много приятно изненадан. Видях, че партията ни е будна, нашите членове са гладни за работа и искат да вървим напред. Всъщност, видях една истинска БСП - такава, каквато я познавам от успешните ни години. БСП е стабилна и сигурна партия, последователна в политическите си действия. Грижата за всеки български гражданин, борбата срещу бедността и за правдата и справедливостта са нашите основни цели. Затова на 11-ти юли №4 е правилният избор", каза Станислав Младенов.