Повече от половината българи смятат, че Борисов е корумпиран и се боят да докладват за корупция
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2021 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повече от половината българи смятат, че Борисов е корумпиран и се боят да докладват за корупция

/КРОСС/ Повече от половината българи (56%) през последната година от мандата на третото правителство на Борисов са смятали, че премиерът и хора от личния му кабинет участват в корупция. За депутатите това мислят две трети от хората.

65% от българите казват, че се опасяват да съобщят на органите на реда за случаи на корупция. Всеки пети (19%) признава, че е плащал рушвет под някаква форма.

Това показват подробните данни от социологическо проучване по поръчка на "Трансперънси интернешънъл", разпространени през миналата седмица с Глобалния барометър на корупцията в Европейския съюз, съобщава Дневник. В България то е проведено от TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември 2020 г. сред 3000 души.

79% от участвалите в анкетата са казали, че нямат доверие на властите - правителството, политици, служители в публичните институции или в каквато и да е агенция. Тези, които са казали, че им нямат никакво доверие, са 43%.

Запитани дали служители на правителството са корумпирани, с "почти всички" отговарят 49%, а с "някои/никой" - 41%.

Едно от обясненията защо хората в България се страхуват да съобщават за корупция е оценката им за съда и полицията. В допитването 40% са казали, че всички магистрати са корумпирани. Малко по-добре е в полицията - 34% от отговорилите на въпросите казват, че тя е тотално корумпирана, а 58% допускат, че има някои корумпирани полицаи.

Анкетата е проведена само 6 месеца преди изборите на 4 април. България остава на едно от челните места по "усещането за корупция" сред гражданите в сравнение с останалите държави членки на ЕС.