Учени предвиждат над 20 нови мутации на коронавируса
Секция: Наука
06 Юли 2021 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени предвиждат над 20 нови мутации на коронавируса

/КРОСС/ Учени от компанията Vir Biotechnology и Института по геномика и еволюционна медицина към университета "Темпъл" (САЩ) прогнозират появата на няколко десетки мутации на коронавируса. Изследването е публикувано в портала medRxiv.

Експертите са разработили математически модел, който дава възможност да се предскаже появата на изменения в протеина на SARS-CoV-2 - той служи като "врата" към заразяване на тялото.

Според изчисленията през следващите четири месеца ще се появят 22 нови щама на патогена, а някои ще намалят защитната способност на антителата. Става дума за варианти на вируса, които масово ще се разпространят по целия свят в различни фази на пандемията.

Учените са успели не само да предвидят със задна дата появата на вече известните мутации на коронавируса, но и щамовете, които впоследствие са довели до формирането на индийския вариант. Въз основа на това експертите твърдят, че техният модел е в състояние да предскаже появата на нови мутации пет месеца преди те да се разпространят по света.
Световната здравна организация определи четири щама на SARS-CoV-2 като „обезпокоителни": Алфа (британски), Бета (южноафрикански), Гама (бразилски) и Делта (индийски). Последният, според експерти, е два пъти по-заразен от оригиналната уханска версия на SARS-CoV-2, като същевременно продължава да мутира.

Наскоро стана известно за появата на варианта Делта-плюс.