Петър Мутафчиев: Преди да тръгнем заедно към космоса, да построим нормален път София - Скопие
Секция: Анализи
14 Юли 2021 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Мутафчиев: Преди да тръгнем заедно към космоса, да построим нормален път София - Скопие

/КРОСС/ Концесионирането на автомагистралите в България не може да стане с тази ТОЛ система, която е смесена и не осигурява средствата за финансовата рамка на един справедлив концесионен процес. Това коментира пред БНР Петър Мутафчиев, председател на Управителния съвет на Форума за балкански транспорт и инфраструктура и бивш министър на транспорта. Темата за концесиите на магистралите бе повдигната от лидера на „Има такъв народ" Слави Трифонов при представянето на проектокабинета на партията.

Мутафчиев е на мнение, че концесията не бива да се отрича изцяло.

„Не бива с лека ръка да казваме „не" на това, но в момента в България няма никакви условия", подчерта Мутафчиев в предаването „Преди всички".

По думите му държавата обаче ще трябва да се погрижи за още нещо - паралелните пътища, които да са в добро състояние, за да имаш избор да не минеш по дадена магистрала.

Форумът за балкански транспорт и инфраструктура представя проект за намаляване на трафика и замърсяването на въздуха в столицата и ще припомни някои ефективни транспортни проекти, които бяха изоставени в периода 2001-2009 година, отбеляза Петър Мутафчиев.

„Виждам, че имаме амбицията да помогнем нашите северномакедонски братя да започнат да се занимават с космонавтика. Аз мисля, че преди да тръгнем заедно към космоса, трябва да построим един нормален път, който да свързва двете столици. Разстоянието е не повече от 200 километра, а ние пътуваме сума ти часове."