Успешна премиера за българския филм "Жените плачат" в Кан
Секция: КУЛТУРА
15 Юли 2021 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Успешна премиера за българския филм  "Жените плачат" в Кан

/КРОСС/ „Докато работя над филм, не се чувствам по-различно", коментира Мария Бакалова преди седмица в кратко интервю за сп. "Variety" как й се е отразила неочакваната слава след купищата престижни номинации и награди за Борат 2. „Може би отговорността, която имам сега, е малко по-голяма, тъй като повече хора знаят за моето съществуване."

„Наистина е вълнуващо, че нашият български филм е селектиран за фестивала в Кан", продължава тя по повод премиерата на Жените плачат на Мина Милева и Весела Казакова. „Това е проект, който е от огромно значение за мен, защото всички работихме всеотдайно. Всеки, въвлечен във филма, отвори себе си по различен начин, за да изследваме героините си, сюжета, посланието. Светът трябва да види този филм!"

И безспорно тъкмо фестивалът в Кан и конкурсната му програма „Особен поглед" са идеалния трамплин за филма на Милева и Казакова.

Филмът имаше успешна премиера в сряда в зала „Дебюси" на фестивалния дворец и екипът му бе изпратен с поне 10-минутни аплаузи на крака.

Историята на четири сестри и конфликтите помежду им, с майка им и дядо им са пресъздадени вълнуващо от всички актриси и от Йосиф Сърчаджиев в ролята на семейния патриарх - изпълнение от висока класа на голям майстор на българското кино.

След всеотдайната си игра като Тутар, която я направи звезда, тук Бакалова показва съвсем друга страна от своя талант - по-дълбока и изстрадана, а в играта й личи високата актьорска школа, през която е преминала у нас.

Засягайки важни теми за отношението към жените, филмът е изпълнен със справедлив гняв към мъжката неадекватност и на моменти действа като плесница, а авторките му заслужават огромно уважение за куража да повдигнат въпроси, които българското кино пропуска да разгледа.

Безспорен атестат за качествата на филма е и фактът, че е копродукция с Франция и на съпътстващия кинофестивала в Кан филмов пазар се продава от реномираната компания MK2, което със сигурност ще помогне да бъде видян в доста страни по света.

Дано и журито в програма „Особен поглед", председателствано от британската режисьорка Андреа Арнолд, го оцени по достойнство.