Предстоят все по-яростни фишинг кампании
Секция: Технологии
20 Юли 2021 17:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоят все по-яростни фишинг кампании

/КРОСС/ Международно проучване на специалисти от водещи световни университети и екипи от "Майкрософт" показва какви са заплахите от използването на Нападателен изкуствен интелект за организациите. Анализирайки направените вече изследвания по проблема, те добавят и практическия опит при противодействието на информационни атаки на организации като "Ербъс", "Хуауей", "Бош", "Ай Би Ем" и др.

Заплахите, които крие нападателният изкуствен интелект, имат различни измерения. Но технологиите в областта на пресъздаването на човешкия образ несъмнено пораждат най-сериозни притеснения, както в академичните среди, така и в индустрията. Доста нашумелите напоследък подправени видеоклипове или фото изображения, известни като "дийпфейк", намират все по-широко приложение от сравнително безобидни скечове, до много по-застрашителните форми - измами, изнудване, експлоатация, клевета или разпространяване на невярна информация.

Основните причини "тъмните сили" да прибягват да "услугите" на изкуствения интелект са три: широк обхват, бързина и постигане на желаните резултати. Прогнозата на изследователите е, че през следващите няколко години ще се увеличават случаите с нападателен изкуствен интелект, но само в началото и края на атакуващия модел - проучването, натрупването на ресурси и въздействието. Фишинг кампаниите ще стават все по-яростни и опасни заради усъвършенстването на дийпфейк способностите.