Елена Йончева: БСП можеше да спечели тези парламентарни избори
Секция: Коментари
21 Юли 2021 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елена Йончева: БСП можеше да спечели тези парламентарни избори

/КРОСС/ „Само едно стабилно правителство в България може да осигури напредък на страната". Това заяви пред БНР Елена Йончева, евродепутат от БСП/ПЕС, член на комисията LIBE в Европейския парламент. Тя уточни, че за поредна година ЕК не отчита напредък в България в състоянието на правосъдната система, в борбата с корупцията и в медийния плурализъм.

Европейската комисия представя за втора година докладите по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на страните от ЕС.

Евродепутатката припомни, че при установяване на конкретни нарушения на върховенството на закона, това ще се отрази върху финансовата подкрепа, която оказва Брюксел:

„Група депутати от ЕП обявихме, че сме готови даже да заведем дело срещу Европейската комисия, ако не започне да обвързва финансирането с върховенството на закона".

Според Йончева при управлението на ГЕРБ не са положени усилия да се подобри средата, но и са проявили пренебрежение към загрижеността на Европейския съюз за процесите в България.

„Става дума не само за България, лидери в този негативен списък са Полша и Унгария. И в този доклад, който ще бъде представен днес, Брюксел използва един евфемизъм „предизвикателствата остават", което означава, че няма никакъв напредък и проблемите остават същите като констатираните в предишния доклад на ЕК".

В предаването „12+4" Елена Йончева коментира вътрешнополитическата ситуация в страната преди откриването на 46-ото Народно събрание:

„В интерес на всички е да има правителство, което да намери достатъчно голямо обединение за политики, а не просто за определени лица в едно правителство. Най-важно е да има стабилно правителство, което да е решено да прави реформи. Разследването на всички престъпления на ГЕРБ е важна основа, от която да тръгнем, за да изграждаме една България с работеща икономика, в която хората да имат по-високи доходи и перспектива пред себе си".

По думите ѝ няма да е добре, ако се стигне до нови предсрочни избори, защото хората са уморени.

Според евродепутатката БСП е можела да спечели тези парламентарни избори, но е трябвало да покажат, че са алтернатива на ГЕРБ, а не да се заиграват с тях:

„Спомнете си дали г-жа Корнелия Нинова не поиска от част от депутатите на БСП да гласуват за Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ. Това са неща, които се виждат, знаят се и се коментират".

Източник: bnr.bg