Туристическият бранш: Очертава се спад на туристите в началото на август
Секция: Туризъм
21 Юли 2021 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туристическият бранш: Очертава се спад на туристите в началото на август

/КРОСС/ С нова заповед на здравното министерство още 6 държави, сред които Великобритания и Испания, влязоха в "червения списък" и техни туристи няма да бъдат допускани в България. Как подобно решение се отразява на туристическия сектор и как изобщо върви летният сезон - темата в "Денят започва" по БНТ коментираха експертите Димитър Балтов от Националното обединение "Бъдеще за туризма" и председателят на Институт по анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Проблемът с това влизане и излизане от "червената зона" е повсеместен, отбеляза Димитър Балтов.

"Туризмът е индустрия, която върви с месеци напред - обичайно с 6-8 месеца, защото трябва има хоризонт, за да може да се планува. Когато това не може да стане, става трудно - трудно се намират кадри, трудно се отварят хотели от днес за утре, а и трудно се затварят от днес за утре", обясни той.

По думите му, поставянето на Великобритания в "червената зона" за България ще попречи, защото много чартъри няма да се осъществят, а вече има и откази на резервации.

"Има доста празни хотели. В комуникации сме с хотелиери от българското Черноморие, говорим основно за Северното Черноморие, където са големите комплекси и където се предимно се приемат тези туристи. Там преобладаващо хотелите са празни, пълни са хотели по-висок клас", допълни Балтов.

Румен Драганов отбеляза, че след "червения светофар" за британските туристи туроператорите вече пренасочват полетите за 2 август.

"Отново хоризонтите са доста скъсени - тук става въпрос за две седмици. Няма сигурност дали на ще 2 август тръгнат английските туристи, няма сигурност и за следващите седмици", изрази тревогата си експертът.

Той обясни, че индустриализираният туризъм е "непрекъсната поточна линия - веднъж тръгнала чартърна верига, нейното прекъсване е доста скъпо мероприятие".

"В целия туристически бранш има едно вътрешно напрежение, защото никой не иска да зарази персонала си. Много отдавна и ясно казахме, че ваксинацията не е средство за предпазване от заразяване", подчерта Драганов.

По данни на Института по анализи и оценки в туризма този уикенд заетостта е 80% в цялата страна. Следващите седмици, обаче, започва да се увеличава броя на свободните легла - заетостта пада на 76% за 2 август, а 7 август вече е 66%, обрисува картината на очертаващ се спад в началото на август Драганов.

"Фактически сега сме във връх, защото масово българите използват отпуските си, особено работещите във ведомства, за да бъдат на линия тогава, когато дойде новото правителство", продължи анализа си той.

Димитър Балтов призова новото лице, което ще поеме туризма, да човек с практически опит - "да е работил с живи туристи".