Новият парламент: Има ли ценности, които да обединят партиите на протеста
Секция: Анализи
21 Юли 2021 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новият парламент: Има ли ценности, които да обединят партиите на протеста

/КРОСС/ С тържествено заседание се откри 46-ото Народно събрание. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. Шестте политически сили в новия парламент представят днес водещите си приоритети. Темата коментира в "Нашият ден" на БНР политологът Христо Панчугов:

"Няколко са големите въпроси пред този парламент. Първият е дали ще успее да отговори на обществените очаквания. Да даде отговор на въпросите има ли такива ценности, които могат да съберат т.нар. "партии на протеста" в рамките на едно реформаторско управление. Вторият голям въпрос е дали ще може да произведе модел, който да даде отговор на въпроса как изглежда промяната в България, която се търси от известно време. Каква е алтернативата на това, което наблюдаваме в момента.

Изборите имат много проста функция - те трансформират гласовете в мандати. Не е работа на българските граждани да решават проблемите на политиците. Идва място на политическото лидерство - как да се създаде такъв консенсус, позволяващ съставяне на правителство около общи ценности.

Тук въпросът не е просто на мнозинства. Тук въпросът е какво събира тези партии в какъв дневен ред. И кой носи отговорност за компромисните решения, които са неизбежни и за този дневен ред.

Ключово е да се знае кой е човекът, носещ отговорност за успеха или за провала на съответната политика. Всичко друго ще ни върне в разговора в по-предишния парламент, в който се шантажираше за запазване на мнозинство, взимаха се откровено вредни за българската политика решения.

Трябва да се приключи с този политически шантаж и единственият шанс това да се случи е публичен разговор за дневния ред и за хоризонта на следващото управление. Всичко друго ще обрече на провал каквото и да е правителство дори и то да събере мнозинство. Защото математическото мнозинство в този парламент няма да е достатъчно."

Правителство около общи ценности

"Много пъти съм казвал в различни ситуации, че българските политици не могат да водят елементарен разговор, а ние искаме да водят дебат.

Първите прояви, идващи от Слави Трифонов и ИТН, са точно обратното на желанието за водене на разговор. Те са отново опит да се наложи някакъв морален ултиматум и да се даде морална оценка."

Имената на партиите

"Партиите би следвало да отразяват дълбоките ценности, които събират хората в тях и които дават ориентир не само на тези хора, но и на избирателите какви са политиките, които се следват.

В момента имената на българските партии са доста първосигнални. Те целят други ефекти, а не толкова да дадат ориентир за ценностите, които седят в основата на партиите. Най-вече защото много често липсват такива и партиите се сформират от краткосрочни конкретни политически цели."

Пожелава

"Леко шеговито, пожелавам им да си отгледат гръбнак да понесат отговорност за тази ситуация, а не да я товарят отново на главите на българските граждани."