СЗО предупреждава, че светът навлиза в "ранните етапи" на поредна вълна на Covid-19
Секция: Здраве
21 Юли 2021 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО предупреждава, че светът навлиза в "ранните етапи" на поредна вълна на Covid-19

/КРОСС/ Светът е в ранен стадий на поредната вълна от инфекции и смърт от Covid-19, заяви в сряда генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

По време на разговор с членове на Международния олимпийски комитет в Токио шефът на СЗО посочи, че глобалният провал на споделянето на ваксини, тестове и лечения подхранва " пандемията в два коловоза". Страните, които разполагат с адекватни ресурси като ваксини, се отварят, докато други влизат в локдауни в опит да забавят разпространението на коронавируса.

"Пандемията е изпитание и светът се проваля", заяви Тедрос Гебрейесус.

Ваксинационните несъответствия по целия свят прикриват "ужасяваща несправедливост", добави той.

"Това не е просто морално безчинство, а също и епидемиологична и икономическа саморазправа", каза Тедрос Гебрейесус и добави, че колкото по-дълго се проточи пандемията, толкова по-големи социално-икономически сътресения ще донесе това.

Той предупреди, че "19 месеца от началото на пандемията и седем месеца от одобряването на първите ваксини, сега сме в ранните етапи на поредна вълна от инфекции и смъртни случаи." Тедрос Гебрейесус добави, че глобалната заплаха от пандемията ще остане, докато всички страни не се справят с болестта.

По повод започващите в петък летни Олимпийски игри в Токио, шефът на СЗО заяви, че игрите са празник на "нещо, от което нашият свят се нуждае сега, повече от всякога - празник на надеждата". Въпреки че пандемията може да е отложила игрите, той каза, че тя "не ги е победила".

Тедрос Гебрейесус разкритикува ваксинационните несъответствията между богатите страни и страните с ниски доходи. Той каза, че 75% от всички дози ваксини - повече от 3,5 милиарда - са приложени само в 10 държави, докато едва 1% от хората в по-бедните страни са получили поне по една доза.

"Ваксините са мощни и основни инструменти. Но светът не ги е използвал добре", каза той и добави, че вместо да бъдат широко разпространени, те са съсредоточени в "ръцете на малко късметлии".

Световният здравен орган призова за мащабен глобален натиск за ваксиниране на поне 70% от населението във всяка страна до средата на следващата година.

"Пандемията ще приключи, когато светът реши да я прекрати. Това е в нашите ръце", каза Тедрос Гебрейесус. "Разполагаме с всички необходими инструменти: можем да предотвратим това заболяване, да се тестваме за него и да го лекуваме".

Той призова водещите световни икономики да се активизират чрез споделяне на ваксини и финансиране на глобалните усилия за тяхната по-голяма достъпност, както и стимулиране на компаниите да увеличат производството на ваксини.