Не си забранявайте джънкфуд, но изберете здравословно количество
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Юли 2021 14:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Не си забранявайте джънкфуд, но изберете здравословно количество

/КРОСС/ Джънкфуд (JunkFood) е нездравословна храна, която е богата на калории, но бедна на нутриенти - витамини и минерали. Може да ни навреди и ако се прекалява с нея със сигурност натрупваме наднормено тегло.

Всъщност те не бива да отсъства напълно от менюто ни, можем да си позволяваме, но не постоянно да се храним с нея. Забраната може да доведе до силен копнеж, дори до хранително разстройство.

Пред Радио София това каза Костадин Зашев, треньор и консултант по хранене от Strong by Sience.

Според него вредата на джънкфуд е, че измества от чинията истински здравословната и разнообразна храна. Основното, което определя вкусовите качества в едно ястие, е количеството на мазнини, захар и сол. Обикновено преработената храна има от трите по много. Неслучайно джънкфуд ни се струва особено вкусна.

Ако до 20% от общите калории се доставят от такъв тип храна, не би трябвало да има проблеми, смята още Зашев.

Каквото и да ядем, за здравето е важното да следим теглото си и да сваляме излишното, категоричен е специалистът.