Учени твърдят: Антителата срещу COVID-19 се запазват поне девет месеца след инфекцията
Секция: Наука
21 Юли 2021 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени твърдят: Антителата срещу COVID-19 се запазват поне девет месеца след инфекцията

/КРОСС/ Антителата срещу коронавирусна инфекция се запазват най-малко девет месеца след заразяването, това твърдят специалисти от лондонския Импириъл колидж и университета на Падуа в Италия.

Нивата на антителата "остават високи" независимо дали заразеното лице е развило симптоми на заболяването, причинено от новия коронавирус. До този извод са стигнали изследователите, след като са тествали пациенти в Северна Италия - един от най-тежко засегнатите региони в началото на пандемията.

Около 3000 жители на Во - град в Северна Италия, затворен от италианската армия в началото на 2020 г. след откриването на първите случаи на локално предаване на вируса в Европа, са били тествани за антитела през май същата година и отново през ноември.

Към края на миналата година "откриваеми нива на антитела" са отчетени при 98,8 % от хората, които са се заразили с вируса през февруари или март.
От екипа отбелязват, че са открили дори случаи на повишаване на нивата на антитела, което предполага повторни инфекции и евентуално укрепване на имунната система.

Засега предположенията сочат, че ваксините срещу коронавируса осигуряват поне шест до осем месеца имунитет срещу по-стари варианти, въпреки че изследване на Вашингтонския университет, публикувано миналия месец от сп. "Нейчър", намекна за "траен" имунитет в зависимост от използваната ваксина.

"Трябва да продължим да наблюдаваме устойчивостта на антителата за по-дълъг период от време", заяви Енрико Лавецо от университета на Падуа.