На дневен ред в НС: Комисия за правилника и обсъждане създаването на Комисия по ревизия
Секция: ПОЛИТИКА
21 Юли 2021 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На дневен ред в НС: Комисия за правилника и обсъждане създаването на Комисия по ревизия

/КРОСС/ В дневния ред на парламента за утре ще бъде включена точка за създаване на Комисия, която да изработи правилник на парламента. Това стана ясно на проведения днес Председателски съвет на новосформираното 46-о Народно събрание.

Ще бъде обсъдено и създаването на няколко временни комисии. Сред тях са Комисия по ревизия на предходното управление, Комисия за миналогодишните събития в парк „Росенец" около лятното имение, свързвано с Ахмед Доган, и Комисия, която да проучи сигналите за полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналата година.

Станало е ясно, че министърът на правосъдието Янаки Стоилов няма да може да присъства на заседание по предложението на "Изправи се БГ!, Ние идваме!" да бъде изслушан относно фигурата на главния прокурор.

Въпросът за започване на преговори за съставяне на правителство не е обсъждан на днешния Председателски съвет.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи:

"Първият въпрос, който стои пред политиците и държавниците, надявам се, е да има консултации за правителство и това е най-важното и това е приоритет пред всички. Обявихме днес, че сме за диалог, не бива да се горят мостовете. Надявам се, че подобен диалог ще има, въпреки че ние сме опозиция в рамките на 46-ия парламент".

Председателят на парламентарна група на „Демократична България" Христо Иванов обясни:

"Има мандатоносител, той формира правителството и търси подкрепа за него. Ние имаме приоритети, по които ще говорим с всички".

Лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова определи като приемливо министри от сегашния служебен кабинет да бъдат част от бъдещо редовно правителство заради одобрението, на което се радват сред обществото.

Малко след като беше избрана тази сутрин за председател на парламента, Ива Митева прогнозира трудна и напрегната работа на 46-ото Народно събрание:

„Този парламент няма да е по-лек от другия и до момента, в който има кабинет и се осъществи мандатът, ще бъде напрегнато. Дотогава предизборните страсти ще продължават. Предполагам, че президентът няма да се бави с възлагане на проучвателния мандат, така че много зависи наистина от разговорите между парламентарните групи".

Митева каза още, че ще поиска да бъде отменена лятната ваканция на депутатите, която според правилника е през целия август.