Ливърпул беше изключен от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО
Секция: КУЛТУРА
21 Юли 2021 17:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ливърпул беше изключен от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

/КРОСС/ Британският град Ливърпул бе изключен от списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. Причината са дейностите по крайбрежието, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Решението беше взето с тайно гласуване на членовете на комитета за световно наследство, които заседават виртуално в Китай.

От световната организация бяха предупредили, че строителните дейности, сред които е и изграждането на нов стадион на футболен клуб "Евертън", водят до "необратима загуба".

Кметицата на Ливърпул Джоан Андерсън определи решението на комитета като "неразбираемо".

"Нашият обект на световно наследство никога не е бил в по-добро състояние, след като се възползва от стотици милиони британски лири инвестиции в десетки сгради и в публичния сектор", каза тя.

Андерсън обяви, че заедно с правителството ще проучи дали градът може да обжалва решението, което е взето, след като "за последен път преди десет години екип на ЮНЕСКО е посещавал града, за да го види с очите си".

Досега ЮНЕСКО е изключвала само два обекта от списъка, който съществува от 1978 г. Това са резерватът за арабски орикс в Оман, изключен през 2007 г. и долината на Елба в района на Дрезден, Германия, през 2009 г.

Ливърпул бе включен през 2004 г. заради историческия си принос като голям търговски център на някогашната Британска империя и архитектурните си забележителности.

Австралия вероятно е получила достатъчно подкрепа, за да отложи за 2023 г. гласуване на комитета по въпроса дали да определи Големия бариерен риф като застрашен природен обект, предаде междувременно ДПА. Страната е внесла поправка в предложения текст, според която въпросът ще бъде разгледан на следваща сесия и е получила подкрепа от 12 от 21-те страни-членки на комитета. Правителството в Канбера направи всичко по силите си, за да предотврати определянето на Бариерния риф като застрашен обект, което би накърнило имиджа на това природно чудо, носещо икономически ползи на страната. Австралия кани на посещения чужди дипломати, включително и от страни, които участват в гласуването и им организира гмуркане в района.