"Пирогов" и министър Кацаров "заровиха томахавката" на среща с посредничеството на БЛС
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2021 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Пирогов" и министър Кацаров "заровиха томахавката" на среща с посредничеството на БЛС

И двете страни се извиняват за острите изказвания, ще работят заедно за реформа

/КРОСС/ Конфликтът между здравния министър доц. Стойчо Кацаров и протестиращите служители на "Пирогов" е пред разрешаване, след като Българският лекарски съюз събра двете страни на среща "на четири очи" в Министерство на здравеопазването.
Председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров посочи пред журналисти, че и министърът, и лекарите от спешната болница "изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики" и са се извинили за тона.

"Почти 100 или 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, а по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Проведоха се доста продължителни разговори", каза д-р Маджаров.

Той уточни, че установените от НЗОК административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи.

"Имаме уверението от новото ръководство, че са обжалвани. Това в никакъв случай не вменява вина на лекарите от "Пирогов" преди произнасяне на компетентните органи. На трето място - имаме доверие на всички лекари от "Пирогов". Това е съвместна декларация от МЗ, БЛС и колегите от "Пирогов". Обединяваме се около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали необходимостта от такива недоразумения към лекарите, за да осигури адекватно и добро лечение на пациентите", отбеляза председателят на БЛС.

На срещата е бил обсъждан начинът, по който са работили лечебните заведения през изминалата година.

"Има много изговорени неща. Тънка е струната, по която вървим. Имаше много нерви и много ситуации, в които в крайна сметка останаха наранени добре работещи професионалисти. Ясно е, че те са лекували и продължават да лекуват", подчерта д-р Маджаров.

"Удовлетворени сме от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви нарочни злоупотреби", каза от своя страна пред журналистите началникът на отделението по гастроентерология в "Пирогов" д-р Камен Данов, който бе сред протестиращите лекари.

"Съгласихме се, че не бива да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и да има такива обвинения, които излизат извън добрия тон. Представителите от УМБАЛСМ "Н И Пирогов" ще занесем тези четири точки по които постигнахме съгласие, на колегите в болницата", допълни той.

Д-р Данов е предложил на служебния здравен министър да предложи цялостна промяна в системата на клиничните пътеки. Той подчерта, че цялата система има нужда от реформа.