Георги Свиленски, БСП: Промяната не може да се случи с подмяна
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юли 2021 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Свиленски, БСП: Промяната не може да се случи с подмяна

Над 80% от българските избиратели заявиха, че искат промяна на модела от последните 12 години
 
/КРОСС/ „Днес получихме покана за среща от ръководството на "Им такъв народ", след това ще имаме заседание на Националния съвет, който трябва да обсъди дали да се подкрепи или не такова правителство. По-важно е да видим политиките, които ще предложат, защото това, което до момента виждаме, няма как да бъде подкрепено от нито една партия в България. На тези избори българските граждани много ясно заявиха отношението и очакванията си към народните представители. Над 80% от българските избиратели заявиха, че искат промяна на модела, на това, което е било 11-12 години в България. 80% казаха, че не искат ГЕРБ да продължат да управляват и държавата да продължи да се управлява по герберски." Това заяви Георги Свиленски,  член на НС на БСП, в ефира на БНТ.
В предаването "Още от деня" той припомни, че още в предишния парламент БСП е скептична относно това кои партии се заявяват за "партии на промяната" и как действат в парламента. „Когато искаш да смениш един модел, няма как да поставяш предварително разделителни линии, така че това да не може да се случи. Това правеха колегите от ИТН, когато непрекъснато деляха партиите на статукво, на бивши и настоящи", смята социалистът. Той отчете като напредък това, че "Има такъв народ" търсят срещи с всички парламентарни групи. Такъв диалог не бе потърсен, обаче, нито при избора на председател на НС, нито при предлагането на първия проектокабинет.
Георги Свиленски обоснова предложението на БСП за Кристиан Вигенин като председател на парламента така: „Българският парламент има нужда от диалогичен, дипломатичен, професионален председател, в лицето на който можеше да е Кристиан Вигенин", категоричен бе социалистът, който припомни, че до последно не се е знаело каква ще бъде кандидатурата на "Има такъв народ".
„Ние имаме наше приоритети, които ще ги изложим и ще ги отстояваме, тъй като това сме обещали на българските граждани и затова сме в българския парламент - преизчисляване на пенсиите на всички български пенсионери, внесен днес законопроект, Законът за безплатни детски ясли и градини, Законът за помощи за второ и трето дете. Всичко това, което сме обещали, е вече на банките на народните представители, и очакваме подкрепа и правителство, което да ги реализира", заяви социалистът като допълни, че няма да отстъпят пред това болниците да не са търговски дружества, в образованието един учебник по един предмет да е за един клас, съдържанието в учебниците да защитават българската духовност и история, а не да ги пренаписват.
Социалистът бе категоричен, че по отношение на главния прокурор левицата е последователна и подкрепя предложението за закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, както и за съдебен контрол над актовете на главния прокурор.
„Промяната не може да се случи с подмяна. Българското общество, медиите  и всички много бързо ще усетят подмяната, когато моделът "ГЕРБ" бъде сменен с друг подобен модел, работещ по същия начин. Българите очакват друго управление и ние сме готови да дадем такава визия", каза Свиленски.
Важно е кой се предлага за министър-председател, важно е каква е експертизата, смята Свиленски като допълни: „Видяхте какво предложение бяха направили от "Има такъв народ" в първия си кабинет, което взриви всичко, няма как да се подкрепи такъв вид кандидатура. След като изчистим приоритетите и програмите се надявам да стигнем и до разговора кой трябва да ги реализира", обясни социалистът. По думите БСП е гарант за това да се случат социалните политики, които българските граждани очакват.
Според Георги Свиленски най-лошото, което в момента може да се случи на Бългаия, е да остане без правителство. „Най-лошото в ситуация, в която бюджета има нужда от актуализация, когато се очаква нова ковидкриза, когато бизнесът очаква мерките за подкрепа, когато Планът за възстановяване трябва да влезе за разглеждане в българския парламент, най-вредното е да се остави държавата без кабинет и парламент. БСП като отговорна, последователна и системна партия, няма как да допуснем това да се случи и ще положим всички усилия да гарантираме тези неща", категоричен бе той като допълни, че БСП не държи да има министерски постове.
Според социалиста ако всички партии са откровени, че искат промяна, и ако се стигне до там третият мандат да бъде връчен на БСП, то лицата би трябвало да получи нужната подкрепа.
„Българите искат нов тип политика, диалог, почтеност, и ние сме готови за всички тези неща", завърши Георги Свиленски.