Служебният министър на финансите представя актуализацията на бюджета
Секция: ИКОНОМИКА
22 Юли 2021 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служебният министър на финансите представя актуализацията на бюджета

/КРОСС/ Актуализацията на бюджета ще бъде представена от служебния министър на финансите Асен Василев пред участниците в Третия обществен съвет, иницииран от него. Засега е известно, че могат да бъдат осигурени допълнителни приходи в хазната, с които да се подсигури осъвременяване на пенсиите още тази година и ресурс за нови мерки при потенциални ограничения на бизнес активността заради нова вълна от Covid-19.

Още преди около месец министър Асен Василев анонсира, че се подготвя актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в 46-ото Народно събрание

"В момента това, което виждаме, е изпреварващо изпълнение на приходите, вследствие един път на по-добрата икономическа ситуация, втори път - на действията на НАП по събираемостта.

Очакваме това преизпълнение на приходите да бъде между милиард и милиард и половина, съответно в разходната част могат да бъдат заложени допълнителни разходи от порядъка между милиард и милиард и половина, без това да наруши дефицита", обясни министър Василев.

За осъвременяване на пенсиите - индикативният срок е началото на октомври, а идеята - добавката от 50 лева да бъде включена в основното плащане. Засега се работи основно по два варианта, представени от вицепремиера и ресорен министър Гълъб Донев:

"Единият вариант е преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход, дали 2018 или 2019 година, разчетите са различни. Средствата, необходими за това нещо са различни, около 3 милиарда лева са, и другият вариант е с приноса, който има всеки един пенсионер от участието му в осигуряването - трудовият стаж и коефициентът, с който се умножава всяка година трудов стаж от участие в осигуряването".

Как това ще се съчетае с нови мерки в подкрепа на бизнеса при евентуален нов локдаун през есента и без увеличение на дефицита, както и с необходимостта от още плащания по разкрити от министрите договори - основно в пътното строителство и ремонт, които тежат върху фиска, предстои да разберем.