МВнР предлага българите в чужбина да гласуват по пощата
Секция: ПОЛИТИКА
23 Юли 2021 15:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВнР предлага българите в чужбина да гласуват по пощата

/КРОСС/ МВнР ще предложи промени в изборното законодателство с цел възприемане на гласуване по пощата за българите в чужбина с предварителна регистрация на тези, които искат да гласуват, както и сформиране на Районна избирателна комисия "Чужбина". Това каза министърът на външните работи Светлан Стоев на брифинг в министерството.За първи път външно министерство не беше упреквано, че не е изпълнило ангажиментите с изборния процес в чужбина, каза министърът и допълни, че не са се сбъднали опасенията, че гласуването в чужбина няма да е прозрачно. Промените в изборното законодателство облекчиха начина на гласуване на българите зад граница, нямаше опашки, но създаде трудности при организацията, посочи Иван Кондов, председател на Работна група "Избори" и постоянен секретар на МВнР.

На последните избори в чужбина са открити 782 секции, което е рекорд в сравнение с предишни избори. За сравнение през април са били 484. Секции е имало в 68 държави, гласували са 173 843 български граждани, което е с 4 процента по-малко от изборите през април, каза Калин Анастасов от работната група.

По думите му в чужбина българите са избрали да гласуват с машини.

129 280 души са били дописани в изборните списъци в деня на изборите, което е огромен брой и затруднява работата на изборните комисии, каза Иван Кондов.

Според него решението на този проблем може да е активната регистрация. 25 000 български граждани са се регистрирали предварително за изборите, но не са отишли да гласуват, посочи Анастасов и допълни, че предстои да се анализират причините за това.

Транспортирането на над 40 тона материали и машини е организирало МВнР в последния месец и половина до различни краища на света.

Министерството на външните работи все още не може да предаде всички изборни книжа и машини на Централната избирателна комисия, съобщи председателят на работната група "Избори" във ведомството Иван Кондов.

Най-сериозен проблем е изборната документация от Република Южна Африка, тъй като заради положителен Covid тест на един от служителите посолството е под карантина.

Трудност предизвикват и строгите ограничителни мерки в Канбера, заради които ще се забави връщането на изборните книжа от Австралия в България.

До 25 юли предстои да се върнат в страната всички машини за гласуване, към момента 125 вече са в България.

От МВнР прогнозираха, че за предстоящите президентски избори ще се открият повече секции в чужбина.

МВнР не е придатък на ЦИК, за да организира избори в чужбина, а институция, която е призвана да защитава националните интереси на страната и българските граждани в чужбина, отбеляза министър Стоев.