Социалният министър: Увеличение на пенсиите ще бъде за всичките пенсионери
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юли 2021 17:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социалният министър: Увеличение на пенсиите ще бъде за всичките пенсионери

/КРОСС/ Абсолютно всички пенсионери в България ще получат увеличение средно с 12,5%, като средната пенсия ще нарасне с 64 лв, това каза в предаването „Лице в лице" по БТВ Гълъб Донев - служебният социален министър.

„Всички, които са под минималния размер на пенсията, съответно това, което е 300 лв., ще получат това увеличение, независимо, че техният размер на пенсията може да е 170 лв., ние предлагаме от 1 октомври пенсията да бъде 340 лв. Това трябва да върви много плавно и да е съобразено с принципите на социалното осигуряване".

Нашата цел е да направим така, че бъдещите български пенсионери, а и настоящите, нарастването на пенсиите да важи и занапред, обясни Донев.

„Целта е колкото може повече пенсионери да излязат от линията на бедност. Ще останат около 940 хиляди пенсионери, които ще останат на минимална пенсия и затова предвиждаме още един инструмент, който да мине през социалното подпомагане, където всички получават под линията на бедност, да бъдат подпомогнати чрез социалното подпомагане. Няма да има пенсионер над 65 години, който да получава пенсия под линията на бедност".

50 лв. - влизат в пенсиите, категорично заяви Донев.

Предлагаме цялостен пакет за социални мерки, промяна на правилника на Закона за социалното подпомагане да бъдат подпомогнати с нов коефициент, допълни още Донев.