НСО вече да не вози бивши премиери и шефове на парламента
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юли 2021 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСО вече да не вози бивши премиери и шефове на парламента

/КРОСС/ Автомобили на Националната служба за охрана (НСО) да не возят бивш премиер или бивш председател на Народното събрание, а също действащите зам.-председатели на парламента, конституционните съдии и столичния кмет. Това са едни от основните предложения за изменение в Закона за НСО, които са внесени в деловодството на Народното събрание от 7 депутати от ИБГНИ, включително Николай Хаджигенов и Мая Манолова.

В мотивите към предложението си те пишат, че е налице "огромен, напълно неоправдан и ненужен разход на средства на данъкоплатците".

Вносителите добавят, че е "абсурдно осигуряването на специализиран транспорт от страна на НСО по отношение на кмета на столицата, доколкото не е налице нито една смислена причина за това. Столичната община разполага с достатъчен по обем бюджет". Затова ако общинският съвет реши, може да отпусне специализиран транспорт на кмета от собствения си бюджет.

"По същия начин стои въпросът със зам.-председателите на Народното събрание и с членовете на конституционния съд", се казва още в мотивите.

"Парите на данъкоплатците не следва да служат за осигуряване на луксозен начин на живот на високопоставени политически лица, а да бъдат изразходвани разумно и само с оглед интересите на данъкоплатците, което в конкретния случай не е налице. Същите аргументи са валидни и по отношение на осигуряване на специализиран транспорт в продължение на до 4 години на лица, заемали длъжността председател на Народното събрание и министър председател, след освобождаването им от длъжност", пишат още от ИБГНИ.

В предложенията се засяга и транспортът за главния прокурор на България. В момента законът постановява, че "на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост - лична охрана". Предложената промяна гласи, че лична охрана на главния прокурор ще се полага "единствено при доказана необходимост".

В момента обаче охраната на Иван Гешев се осъществява не от НСО, а от неговото Бюро за защита на главния прокурор, тъй като самият Гешев настоя за това, тъй като нямал доверие на НСО. Но пък от ИБГНИ предлагат с промени в други закони въпросното Бюро да премине изцяло под надзора на министъра на правосъдието.

Предложените промени в Закона за НСО предвиждат също така президентът, председателят на Народното събрание и премиерът да могат да се откажат от охрана, освен ако няма реална заплаха, докато в момента законът е категоричен, че те не могат да се откажат от охраната на НСО.

Друга съществена промяна, предложена от ИБГНИ е предназначена да елиминира от специалната комисия, която решава кой да бъде охраняван, гласовете на председателя на ДАНС и главния секретар на МВР. Те трябва да могат само да дават сведения за ситуацията и становище, но не и да гласуват по тези въпроси. Мотивът за това е, че сега "вземаните от тях решения са в пряко изпълнение на незаконосъобразни разпореждания на министър-председателя в разрез с демократичните принципи".